В началото бе Спортинг - Партизан

На 4 септември преди 51 години се игра първият мач от турнира на шампионите

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 04 Сеп 2016
0
2070

Когато загаснаха светлините на прожекторите над "Сан Сиро", камерите спряха да работят, Реал отнесе 11-ата си титла у дома, а светът легна да поспи след финала, поредният сезон в Шампионската лига бе зад нас.

И вече се чакаше новият, който започваше месец по-късно с първите квалификации...

Днес в турнира не играят само шампионите, като Реал е актуалният носител на купата, който обаче не бе първенец на страната си, за да стигне до нея. Случва се все по-често.

В наши дни в надпреварата, която се гледа от всеки по света, има 217 мача. Да - 217.

92 вече се изиграха, това са квалификациите за правото изобщо да седнеш на една маса с най-маститите отбори на континента, които по право си седят в груповата фаза.

96 двубоя има там, по 12 във всяко от осемте карета.

Следват елиминациите.

Тази надпревара, замислена по съвсем друг начин в началото на 50-те години от миналия век, стартира на 4 септември 1955-а, като първият мач остава за историята. Ето я и нея.

17 ч местно време, неделя, 4 септември. Лисабон, стадион "Насионал". Спортинг срещу Партизан от Белград.

Съдията Деан Харцик от Франция дава първия сигнал на първия двубой в турнира, който "ще короняса шампиона на Европа и света" - по думите на редактора на в. "Екип" Габриел Ано, измислил турнира и борил се здраво за осъществяването и от УЕФА.

Спортинг не е играл нито един мач за сезона преди този, като първенството на Португалия започва 10 дни по-късно. Тимът е със 7 титли в предишните 8 сезона в страната, а атаката му е известна като Петте цигулки:

Васкес - Травасос

Хесус Кореа - Пейротео - Албано

През същото лято обаче този отбор търпи големи промени и три от "цигулките" не са на терена срещу Партизан. Гостите пък са водени от легенди като Степан Бобек, Бранко Зебец и Милош Милутинович, сребърни медалисти от олимпиадата 3 години по-рано.

В 14-ата минута пада и първият гол. Жоао Мартинс бележи за Спортинг. Нататък двубоят е прекрасен, минава през обрат до 1:2 с два гола на сръбската звезда Милош Милутинович, до 2:2 с попадение на Куим, 2:3 с гол на Степан Бобек, за крайното 3:3 с нов удар на Мартинс.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията