УЕФА се огъна - Шампионската лига вече не е за шампиони

Централата се подчини на натиска на богатите клубове

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 26 Авг 2016
0
2649
GETTY IMAGES

УЕФА се огъна под натиска на богатите и мощни клубове в Европа и промени формата на Шампионската лига от сезон 2018-2019 г.

Така турнирът спокойно може да си смени името на "Европейско раздаване на пари срещу ритане на топка", например, но в никакъв случай не бива да носи названието "Шампионска лига".

Защото в него вече ще играят съвсем малко първенци на страните им, което бе замисълът на журналистите от френския в. "Екип" Жак Феран и Габриел Ано преди над 60 години. Те искаха Европа да има надпревара, в която да мерят сили шампионите на страните.

От сезон 2018-2019 г. в груповата фаза на Шампионската лига ще влизат директно 16 тима само от 4 държави - четирите най-високо класирани по коефициент в ранглистата на УЕФА. Те са ясни - Испания, Англия, Италия и Германия, като досега минимален шанс да ги стигне имаше Франция, но след промените той угасва.

Първите четири от тези първенства са автоматично в групите. Тим номер 17 ще е победителят в турнира, който може да не е от споменатите, а №18 - спечелилият Лига Европа.

Остават 14 места за шампиони.

Как ще се разпределят те ще се доуточнява, но бъдете сигурни, че на срещата за това през декември с клубовете, Холандия, Франция, Русия, Турция, Португалия, Украйна, Белгия, Чехия няма да се съгласят на нищо друго, освен техният първенец да е директно в груповата фаза. Пазарът им е достатъчно силен, за да го поискат.

А явно, че вече това решава.

Коефициентите за отборите остават в сила, уверява ни УЕФА. Но вече като индивидуални такива, без да зависят от националния. Тоест - ако досега Лудогорец с успехите си в последните пет сезона все пак вдигаше малко стойностите на всички родни тимове, и това отпада.

И тези, които са немощни и бедни, остават още по-немощни и далеч от разпределението на благата. Конкретно, в българския вариант, ако промените влизаха в сила сега, ситуацията щеше да е такава:

Лудогорец е с коефициент 29,975. Берое и Ботев имат по 4,475, а Левски - 4,225. Всички без Разград са за никъде при определяне на урните на поставени и непоставени, и ще започват от първото стъпало.

Като фактор при коефициентите ще влияят и минали успехи в евротурнирите, което автоматично говори, че тимове извън Голямата четворка на страните като Порто и Бенфика (не могат едновременно да са шампиони), Стяуа, Цървена звезда, Фейенорд, Аякс или ПСВ, ЦСКА (Москва), Зенит, Шахтьор (Донецк), Динамо (Киев) или Гьотеборг ще имат предимство и може би дори - квоти за групите. Стига да станат шампиони на страните си. Всички те са печелили европейски турнир.

Влизат в сила четири фази на плащания, които ще се увеличат чувствително - именно това бе причината за ултиматума и закани за революция от Асоциацията на клубовете в Европа. Ще има стартов бонус и такъв за участие, както и за коефициент, плюс вече съществуващото маркетингово разпределение според пазара.

Създава се и комисия, която да управлява двата турнира, като в нея половината квота е на клубовете.

С две думи - пред заплахата за революция, която клубовете отправиха, УЕФА се огъна и реално сложи край на шампионския турнир като такъв.

И досега квотите на големите страни бяха внушителни (4 от Англия и Испания, по три от Германия и Италия, но поне минаваха през пресявки), но вече нещата стават изцяло подчинени на най-силните и сериозни фактори в играта.

Това е естествен ход на нещата, разбира се. През този сезон в груповата фаза на Шампионската лига ще играят само 17 шампиона на страните им от 32 отбора общо.

Е, след 2018-а, не очаквайте да са повече от 10...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията