Електрошок уби любимеца на "Вила Парк"

Сърцето на звездата на Висшата лига от 90-те Дейлиън Аткинсън спря след полицейски изстрел

Sportinglife
Sportinglife 14:40 ч., 15 Авг 2016
0
1361

Около 5 ч сутринта българско време в понеделник спря да бие сърцето на Дейлиън Аткинсън, култова фигура от английския футбол.

48-годишният директор на мениджърска агенция, който продължаваше да е близо до футбола, е бил ударен с електрошок от полицейски служител в Телфърд, а 30 минути по-късно умира от масивен инфаркт, причинен от удара.

Не е ясно защо е била нужна намесата на полицая, както и използването на силовия метод срещу Аткинсън - вероятно става дума за спречкване пред нощно заведение, като пострадал е още един мъж, но не сериозно.

Кой е Дейлиън Аткинсън, чиято смърт днес падна като черна сянка върху няколко клуба по света, но най-вече Астън Вила?

Той бе любимец на феновете там в началото на 90-те, култовите години около старта на Висшата лига, когато големите пари и нашествието на легионери още не бе променило изцяло лицето на английската игра.

Аткинсън се прочу още в Ипсуич, където му дадоха път в играта, за да премине в Шефийлд Уензди. А после да стане първият тъмнокож в историята на Реал Сосиедад, където отиде за 1,7 милиона лири през 1990-а. Там феновете се влюбиха в нестандартната му игра, дрибъла и головете. Нарекоха го Калмар, защото като с пипала придърпваше топката.

През 1991-ва Астън Вила го върна в Англия и е култова фигура за феновете, като бе част от отбора, донесъл последните им големи радости.

Онзи тим остана съвсем близо до титлата в първия сезон на Висшата лига (1992-93 г.), губейки в края надпреварата с Манчестър Юнайтед.

Аткинсън вкара първия гол за Вила във Висшата лига на старта на дебютния сезон - срещу родния Ипсуич. После донесе Купата на лигата с невероятно представяне на финала срещу Юнайтед - гол и две асистенции за 3:1.

Формира едно от убийствените партньорства в началото на 90-те години в английския футбол с Дийн Соундърс, като основно играеше ролята на асистент за уелсеца. След периода във Вила игра във Фенербахче, Метц, както и клубове в Азия.

Головете му идваха и с добавки отблизо, както при всеки нападател, но много често бяха и кандидати за най-красиво попадение на уикенда. Спечели и наградата за №1 на годината на BBC с невероятно солово изпълнение срещу Уимбълдън през 1993-а.

За него феновете на Вила измислиха песничка още месец след пристигането му от Реал Сосиедад. И разочарованието от продажбата му бе огромно.

Ето тази култова фигура си отиде нелепо, едва на 48 години.

С него са свързани много спомени от 90-те за феновете, които с носталгия помнят онези времена.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията