Преди Бразилия имаше Зико, сега има Зика и Зека

На домакинската олимпиада селесао съвсем загуби ореол на отбора, който разпалваше мечти

Sportinglife
Sportinglife 12:45 ч., 08 Авг 2016
0
721
GETTY IMAGES

Бразилия ще се моли на всички светии за спасение точно в Салвадор (спасител), където се решава съдбата на мъжкия футболен тим на олимпийските игри.

Страната-домакин трябваше да е сигурен шампион. Златото, единствено от големите турнири, което убягва на селесао, сякаш бе ковано за бразилците този път.

Но...

0:0 с ЮАР в Бразилия, като 69 389 фенове все пак сдържаха освиркванията.

Чуха се дюдюкания, по някоя подкана към Неймар да вкара гол и подвиквания към треньора Марио Рожерие Мисале, който да направи смени.

0:0 с Ирак. Пак в Бразилия, на стадиона, кръстен на Мане Гаринча.

Толкова бе унизително, че в последните 10 минути пълният отново стадион освирка мощно своите, скандираше "Ирак, Ирак", а накрая дори започна да пее името на Марта - символът на женския тим, която се раздава здраво и води дамите на страната към титла.

"Преди имахме Зико, сега имаме Зика и Зека", написа едно от водещите пера на "О`Глобо" Карлос Едуардо Мансур.

Превеждаме за тези, които са по-далеч от бразилския футбол и проблемите в страната:

Зико - наричан Белия Пеле, бе един от най-големите футболисти на 70-те, 80-те и 90-те години, гений и идол.

Зика - вирус, който уплаши света, стресна и хиляди олимпийци, които заплашиха да не идват в Бразилия за игрите.

Зека - ляв защитник на Сантос, играл като титуляр и в двата нулеви мача на селесао на игрите дотук.

С други думи - преди имаха футболисти-вълшебници като Зико, сега ги асоциират с други неща или съвсем обикновени и средни играчи.

Бразилия среща Дания в Салвадор в последния си мач и има нужда от победа. Или от голям късмет. Падне ли със сигурност отпада още в групата - има 2 т. и 0:0 голова разлика.

Дания е с 4, Ирак има 2 (0 голова разлика), а ЮАР - 1 (минус 1 голов баланс).

Поражение означава най-много трето място и елиминиране.

Равенство ще значи, че Бразилия трябва да трепери другия мач ЮАР - Ирак да завърши само при реми. Всякакъв друг изход пак праща селесао извън борда.

Победа гарантира класиране.

Сценарият е далеч от идеален, а нападателното трио, хвалено като най-доброто в света на възрастта си - Неймар, Габриел, Габриел, тотално разочарова. Критики имаше и към тях.

Според някои медии в Бразилия "Ней е повече в instagram и още по плажовете, отколкото на терена", Габриел Жезуш (ново попълнение на Манчестър Сити) изпусна три отлични положения и бе освиркан при смяната, а гол на Габигол (Габриел Барбоса от Сантос) бе отменен за засада.

"Не играхме добре и разбирам напълно хората - каза селекционерът Мисале. - Имаме още един мач да се поправим, очакванията към нас със сигурност са по-големи от това, което показваме".

Така беше и през 2014-а, когато Бразилия падна с 1:7 от Германия на полуфинала на домакинското световно. И през 2015-а, когато бе елиминирана на четвъртфинал на Копа Америка. И преди месец, когато отпадна в групата на турнира Сентанарио, пак от надпреварата за купата на континента.

Изобщо няма да е новина Бразилия да разочарова.

Просто на "златисто-зелената" торсида взе да и идва в повече.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията