Тоти: Играчите днес са номади - не следват сърцето, а парите

Символът на Рома в интервю за "Гадзета дело спорт": Футболът днес е бизнес, а не страст

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 27 Юли 2016
0
2757
GETTY IMAGES

- Краят с Рома може ли да се сравни с отказването от националния, което направихте сравнително рано?

- Никога не ми е липсвала "скуадра адзура". Направих своя избор, личен и с пълна убеденост. Когато правиш нещо такова трябва да прецениш какво печелиш, но и от какво се лишаваш. Аз го направих.

Благодаря на Бог, че решението, което всъщност взех преди Мондиал 2006, се отложи за по-късно. Така имах уникалната възможност да стана световен шампион. След това вече бях на възраст, когато исках всичките ми усилия да отиват за моя отбор. Рома.

- Как ви се вижда днес италианският футбол?

- Националният отбор се представи добре на Евро 2016. Играха силно. Имаме и талантливи играчи за бъдещето. Но имаме и проблеми, както и в целия футболен свят. Спортът много се промени. Всичко сега е фокусирано върху парите. Играчите сменят отборите за повече пари. Повече бизнес, по-малко страст. Хората идват на стадиона, за да се забавляват и да видят играчите от своя отбор. Винаги в техния тим, с фланелката за цял живот. Както беше едно време. Днес това липсва, феновете се надяват просто играчът да не ги предаде.

Вижте какво стана с трансфера на Игуаин в Ювентус. Това е катастрофа. Чужденец, дошъл в Италия, напуска един отбор за голям съперник, за да изкара повече пари.

- Как италианските отбори да се върнат на върха?

- С нов манталитет. Трябва да наблегнем на младите ни играчи, имаме такива, и то добри. Чужденците ги загърбват, отнемат им шанса. Днес е по-важно да имаш добри легионери, а не свои момчета. Някои си мислят, че ако вземеш аржентинец, той е Марадона. Но не е. Хората обаче са доволни и мислят, че е така.

- И Рома ли не е достатъчно италиански?

- Ако можех да променя нещо, бих върнал времето към годините с максимум двама-трима чужденци в отбор. Останалите трябва да са италианци. В нашия отбор ние не говорим италиански. Говорим английски. Играчи, треньори, физиотерапевти, собственици - всички говорим английски език. Всички наоколо са чужденци.

- Дори и собствениците... В наши дни това е все по-често явление.

- Разбира се, когато бизнесмените имат големи финансови възможности, това е добре за всеки клуб. Нямам нищо против. Срещу клубове като Барселона, Реал и Манчестър Сити, ние също се състезаваме със собственици, които имат огромни финансови възможности. Харчат, както ние с вас пием вода.

- Какво ще е Рома без Тоти?

- Дано Рома намери нов Тоти. Няма да е лесно, аз направих доста неща в клуба. Франческо Тоти винаги ще помага на Рома, нищо, че няма да е на терена.

- Плаши ли ви този момент, в който няма да играете вече?

- Нормално, такъв е животът. 25 години съм на терена. Това е моята къща, моят дом. Но когато краят дойде, ще се отворят вратите на други домове, на други вълнуващи места.

Това е - моментът е близо.

Източник: La Gazzetta dello Sport

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията