Малко смях с Големия Сам

Алърдайс е новият селекционер на Англия, чакат ни интересни времена

Sportinglife
Sportinglife 21:20 ч., 20 Юли 2016
0
1194
GETTY IMAGES

На него не му писва да ни повтаря колко е добър. Във всичко.

Смята, че е бил отличен футболист, просто големите клубове са го пренебрегвали. Кариерата му на "централен бранител, който не правеше глупости", както се описва, мина през Болтън, Престън, Съндърланд, Милуол, Ковънтри, Хъдърсфийлд, Уест Бромич и ирландския Лимърик.

Представяме ви Големия Сам - новият селекционер на Англия.

Името му е Сам Алърдайс, на 61 години е, за последно спаси Съндърланд от изпадане миналия сезон, а преди това се занимаваше с подобни дейности в Болтън, Нюкасъл, Блекбърн и Уест Хем. Мениджър, който никога не е бил във високите етажи на футбола, но...

"Ако бях в Интер или Байерн, щях да се справям с лекота - казва Сам, който никога не е скучен. - Щях да печеля дубъл всяка година. Няма никакъв проблем да водя Манчестър Юнайтед или Арсенал, Челси, Ливърпул. Ще играя в Шампионската лига с лекота."

Е, така и не се случи. Никой от изброените клубове не посегна към Големия Сам.

Какъв човек взима националния на Англия?

Мениджър, за когото футболът е "простата работа да тичаш повече и да скачаш по-високо от съперника". Старомоден, гръмогласен самохвалко, който постига резултати с игра на отборите му, която не се харесва особено на никого. Но ги постига.

Култов типаж.

След като Болтън заби пет гола на Лестър преди години, Големия Сам заведе целия отбор на вечеря в индийски ресторант, където ядоха тестиси от овен с люто къри. Често бонусите за победи бяха билети за конни надбягвания, запои в пъбове вместо тренировки...

Но когато Сам поиска да направиш нещо, е трудно да кажеш "не". Велика история от турне на Болтън в Щатите през 2000-а.

Самият Алърдайс решава да кара единият от двата автобуса, с които отборът се придвижва из района около базата. И го прави дни наред, докато един ден не отива при единствения журналист с тима - репортер на BBC. И го пита дали някога е шофирал в Щатите.

След положителния отговор Големия Сам му връчва ключовете и му казва, че в следващите пет дни той ще кара рейса, защото...

"Имаме контузии и трябва да ида до Европа, за да взема няколко играчи", обяснява Алърдайс на смаяния Гордън Шарък (както се казва човекът от медиите).

Сам не е харесван от всички. Питайте Арсен Венгер, който така и не успяваше да бие Болтън с неговия непобедим Арсенал. И кипеше срещу стила на игра на отбора на Алърдайс. Големия Сам искрено се забавляваше, че дългите тъчове и безкрайните изритани напред топки тормозят естетите с меки глезени като Пирес, Анри и Виейра. И Венгер, с когото имат не едно и две пререкания.

Рафаел Бенитес също ядосано го сочеше след няколко мача, в които Ливърпул си тръгваше охлузен и победен от Болтън. Наричаше играта на отбора му "примитивна".

Както и Жозе Моуриньо, обвинил неговия Уест Хем, че играе "футбол от 19-и век" след едно паметно със своята негледаемост 0:0 на "Стамфорд Бридж" преди 3 сезона. Тогава гостите се бяха окопали за 90 минути в наказателното поле и издържаха.

"Жозе ли е казал това? - пита минути по-късно на своята пресконференция Големия Сам. - Ха-ха, шегаджия! Харесвам това момче!", последвано от гръмогласен смях и удряне по масата от кеф.

Ето такъв човек поема Англия. С него ще е интересно и на моменти ще се смеем искрено.

Но какви резултати ще постига с отбор, който така или иначе се е специализирал в провалите...

Времето ще покаже.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията