Десетте ЦСКА

Куриозната история продължава - ветерани и фенове създадоха нов клуб с това име

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 20 Юли 2016
0
1368
Lap.bg

Е, честито - ЦСКА удари 10.

Не, не десет пъти шампион на България, защото там числото е 31.

Не десет пъти поред играл полуфинал в Европа, защото са общо три и не са поредни.

Не и с десет хиляди зрители посещаемост, както беше някога.

Просто има десет различни клуба, кръстени ЦСКА в юридическото пространство на България. То е далеч по-широко от един футболен терен, където десет отбора едновременно не могат да играят.

Във Военния клуб в 19,48 ч се събраха хора от общността край ЦСКА, безвъзратно разцепила се през това лято, и създадоха нов клуб.

Десети - вече има 9 такива, като единият е приет да играе в Първа дивизия - ЦСКА - София, единият е пред ликвидация с 25-30 милиона лева дългове, а останалите са без дейност.

Ветерани имаше - Ради Здравков, баща и синове Зафирови, както и доскорошният капитан Валентин Илиев. И фенове имаше - от по-старото поколение, но и млади. Тук беше и Дучето, който от години не ходи на стадиона по причини, различни от това дали харесва левия защитник или опорния халф.

Както и генерали, а и Боби Станков, знакова фигура в управлението на ЦСКА от 80-те и 90-те.

Избра се председател - ген. Иван Мечков, и Управителен съвет с 10 членове. Сред тях е и ген. Димитър Шиваров, като с тези хора символно се продължава връзка с армейските корени на клуба.

Похвално.

Само едно не се разбра - това ново дружество като как ще претендира за наследник на онова, което е сваляло скалповете на Аякс, Ливърпул и Нотингам? Защото същите тези хора, застанали в опозиция на проекта с Чавдар, Литекс и преименуването им в ЦСКА, изтъкваха този аргумент като основен за съпротивата си.

Това е напълно нов клуб. И е в напълно равна позиция с ЦСКА-София, Верея или Скрита сила (Мъдрево) в търсене на някаква автентичност, защото ще опита на търг да вземе притежание над емблема, история, купи и спортно наследство.

Това уточнение е само за тези, които повтарят постоянно думичките "автентичен", "легитимен", "истински".

И не разбраха, че в лутането и търсене на някакви мъгляви понятия, от които май си нямат понятие, изпаднаха в ситуация цяла една общност да е напълно объркана и разединена. Пък те нека и покемони търсят, ако искат.

Утре главната зала във Военния клуб пак е свободна в часа 19,48. Та следващите, които искат да правят нов клуб и да го кръстят ЦСКА, имат време да се разберат и да нахвърлят детайлите.

Тъкмо ще ги докараме до 11, символно число за футболната игра.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията