Мартин Йодегор

15-годишното чудо-мечта на Байерн, Реал и Юнайтед

Норвежкото хлапе Мартин Йодегор обича Ливърпул

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 13 Ное 2014
0
261
Getty Images

На 17 декември Мартин Йодегор ще навърши 16 години, но няма да има шумно парти. Защото на следващата сутрин той ще прекрачи прага на футболния клуб, с чиято емблема израсна. Ливърпул го покани на двуседмичен престой, за да види отблизо обстановката на „Анфийлд“ и тренировъчната база в Мелууд.

Това е най-хубавият подарък за Мартин. А и не е случайно подбран денят. След навършване на 16, по законите на английския футбол, норвежкото дете-чудо има право да подписва контракт с академия за развитие на някой клуб.

Момчето няма да се повлия от емоции, когато избира къде да започне пътят му към величието във футбола. Такъв му чертаят специалистите, гледали как играе този хлапак. Той вече изкара седмица в Аякс, по няколко дни в Байерн и Манчестър Юнайтед, а иска да го види и Реал.

Кой е Мартин – футболното дете-чудо на Европа?

На 13 април тази година в мача Стрьомгодсет – Алесунд от елитната лига на Норвегия, при резултат 0:0, домакините пуснаха в игра русолява момче с щръкнал перчем. На 15 години и 6 месеца, Мартин Йодегор влезе на игрището, а съперници и публика бяха в пълен шок.

Не и Мартин – асистенция за първия гол, участие в атаката и за втория, победа с 2:0

Мортен Педерсен

„Никога не съм виждал такова нещо. Той играе добре и без притеснение, но по-смайващо е как разбира играта и вижда всичко на терена."

Капитанът на норвежкия национален тим Педерсен говори след първите си впечатления от Мартин Йодегор, поканен през май за 2 седмици в лагера на първия тим на страната.

От тогава изтече много вода, а и.. кал от бутонките на вече титуляря в Стрьомгодсет. За този сезон Мартин игра в 23 мача, като от тях 15 започна от началото. Има 5 гола и 7 асистенции, сменя левия фланг на полузащитата с ролята на типичен №10, а понякога играе и като нападател до деветката на тима.

Срещу България дебютира в официален мач за родината си, влезе като резерва и помогна да ни бият с 2:1 през октомври. Гледката на едно хлапе, което те матира с ходове на зрял професионалист, е наистина впечатляваща.

На младежа не му пука, че го иска половин Европа

Ходи на тренировки на Стрьомгодсет с колело, а когато вали, го кара татко му. Ханс Ерик е и човекът, който най-много бди за това да не се кривне в грешна посока във футболната джунгла. 

„Идваха хора от десетина клуба – разказва бащата. - Но ние не искаме да направим грешка. Трябва най-доброто за Мартин. Образованието и футболът му ще вървят успоредно, а и е много важно в каква среда ще попадне. Парите нямат значение, страната – също.“

Преди седмица пратеници на концерна, който прави култовата игра „Football Manager“, се явиха на крака при таткото, за да искат разрешение Мартин да влезе в базата данни за 2015-а. Защото по правилата на играта, там футболист под 16 години не можеш да привлечеш. Ханс Ерик се съгласи, защото през новата година синът му вече ще е на необходимата възраст, а и вероятно ще е в голям клуб.

Мартин не крие – сърцето му е в Ливърпул, но от видяното досега признава: Байерн е несравнимо по-голям и организиран от другите клубове, където е бил. Освен това сочи Лионел Меси за свой идол, а Барселона също е от клубовете, които не го изпускат от очи.

„Искам да изкарам Коледа в Ливърпул, да гледам 2 мача, да се насладя на детската си мечта – каза момчето преди няколко дни. - Но не това ще е решително за избора ми. Не мисля много усилено за бъдещето. Нещата ще се наредят, аз просто се наслаждавам на футбола в момента.“ 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията