Brexit ще засегне не само Висшата лига

Само голфът ще се размине без последствия

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 25 Юни 2016
0
852
GETTY IMAGES

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще има последствия за всички граждани на някогашната империя и ще се отрази на всички сфери от живота им, включително и в спорта, без значение дали става въпрос за футбол, ръгби, крикет, тенис и т.н.

Естествено, най-големи ще са последствията във футбола, тъй като това е спортът, които има най-сериозно свързва британците с останалата част на света.

На първо място след Brexit във футбола можем да видим завръщането на разрешителните за работа.

Сега футболистите от ЕС нямат проблеми с това препятствие, но тези, които идват от държави извън ЕС трябва да са изиграли определен процент мачове за националния си отбор в последните две години.

Ако сега това се приложи и за играчите от ЕС, над 100 футболисти от Висшата лига няма да могат да се сдобият с разрешително за работа.

Ако към тях прибавим другите две топ дивизии в Англия плюс Шотландия, броят на тези футболисти отскача на 400.

Ограниченията биха засегнали Антони Марсиал и Димитри Пайе, а ако Великобритания беше останала извън ЕС, то във Висшата лига нямаше да дойдат младите Кристиано Роналдо и Тиери Анри.

Все пак е добре да се знае, че новите правила след Brexit няма да се прилагат ретроспективно, така че настоящите звезди във Висшата лига не са заплашени.

Освен това, най-вероятно играчите от ЕС ще получат „облагодетелстван статут” и техните трансфери ще останат по-лесни.

Но излизането от ЕС ще се отрази негативно на притока на млади футболисти в Англия. Член 19 от Трансферните правила на ФИФА позволява трансферите на футболисти между 16 и 18 години в рамките на ЕС и Европейската икономическа зона.

А клубовете от Висшата лига най-вероятно ще останат извън тази зона.

Интересен ще е ефектът и върху трансферните суми. Обезценяването на лирата, което вече започна, ще се отрази зле на покупките.

Британските клубове ще трябва да плащат по-високи суми в лири, като в някои случаи това ще означава повишаване на цената с милиони само за един футболист.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията