Земетресение в руския спорт

Спряха 4027 атлети от състезания, сред тях олимпийски шампиони

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 08 Фер 2016
0
1443

Забранителен списък с имената на 4027 руски лекоатлети публикува Международната лекоатлетическа федерация (IAAF).

Според разпоредбите на организацията тези спортисти няма да могат да участват в международни прояви докато Руската федерация по лека атлетика е дисквалифицирана.

Сред имената на лишените от състезателни права е двуктарната олимпийска шампионка Елена Исинбаева, голямата атлетка в скока на дължина и световен сексимвол Дария Клишина, световната и европейска шампионка на закрито Елена Конева и др.

Не е ясно дали до олимпийските игри този списък ще претърпи промени, както и дали изявените руски атлети ще могат да стартират в Рио.

До дисквалификацията на Руската федерация се стигна, след като разследване на Международната антидопингова агенция разкри, че в московска лаборатория редовно се манипулират проби на състезатели по лека атлетика.

Докладът на агенцията беше от стотици страници, където бяха изобличени редица ръководители и дори беше написано, че всичко е ставало със знанието на руската държава и лично с протекцията на президента Владимир Путин.

Президентът на агенцията за борба с допинга Дик Паунд отправи препоръката към IAAF, която очевидно се е съгласила и е взела крайната мярка.

"По време на разследването попаднахме на информация, свързана не само с корупция в спорта, но и с възможна криминална дейност.

Предадохме всичко на Интерпол за последващо разследване“, каза още Паунд при обявяването на препоръката за зачеркването на руската лека атлетика.

Едно от обвиненията е, че олимпийските игри в Лондон през 2012 г. са били "саботирани" от "широко разпространено бездействие" срещу руските състезатели.

Визира се, че те не са били проверявани с необходимата строгост за употреба на забранени стимуланти.

Агенцията също така препоръча петима състезатели и петима треньори да получат доживотна забрана за участие в международни състезание заради употребата на допинг.

По този въпрос решение на IAAF обаче още няма.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията