И шампиони от Големия шлем замесени в уредени мачове

Джокович не крие, че също е имал предложения да нагласи двубой

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 18 Яну 2016
0
1755

Огромен скандал е на път да взриви тениса, след като BBC разкри резултати от разследвания в спорта за последното десетилетие, доказващи категорично уреждането на мачове на най-високо ниво.

В основата е ядро от десетина играчи, като данните сочат, че сред тях има топ състезатели - дори такива, спечелили титли от Големия шлем за периода 2003-2015-а.

Така може да се направят и скици на потенциални имена в скандала, въпреки че и BBC и Международният панел за честност в тениса, който се занимава с разследването, засега не ги разкриват.

От 2003 г. турнир в Големия шлем са печелили Рафаел Надал, Роджър Федерер, Новак Джокович, Анди Мъри, Хуан Мартин дел Потро, Станислас Вавринка, Марин Чилич, Гастон Гаудио, Анди Родик и Хуан Карлос Фереро.

Разкритията на BBC продължават и с факта, че 8 от въпросните играчи, уличени от разследването, са в схемата на започващия в Мелбърн "Australian open".

Според английските информации, три от мачовете, за които е доказано, че са били нагласени, са на "Уимбълдън".

Разследванията вървят вече 9 години - от 2007-а, но обхващат мачове от 2003-а насам. И за този период има 6 наказани за уреждане на мачове тенисисти, но все от долните пластове на ATP ранглистата.

Затова и BBC намеква, че става дума за прикриване на водещите играчи.

Синдикатът на нелегални букмейкъри, диктуващи "черно тото" в тениса бил с центрове в Северна Италия, Сицилия и Русия.

В момента Панелът за честност изисквал от ATP да получи достъп до личните данни на тенисистите - кредитни карти, банкови сметки, телефонни разпечатки...

Първите реакции от света на тениса са на пълен шок.

Организаторите на "Уимбълдън" изразиха пълна подкрепа към разследнането и отхвърлиха да са покривали разкрития за такива мачове на турнира.

Серина Уилямс и Кей Нишикори първи говориха по темата в Австралия след мачовете си от първия кръг на "Australian open" и категорично отрекоха да знаят за такива случаи.

Според президента на ATP Крис Кърмоуд разследването засяга мачове от преди доста години.

Но босът призна, че ще се запознае с докладите на Панела.

В него пишело, че тенисист от първите 30 на света в момента, редовно манипулирал първия сет на мачовете си заради залози.

Новак Джокович, световният номер едно, не крие, че в ранните години на кариерата му е отказал 110 000 лири за участие в уреден мач.

"Това са само спекулации, не искам името ми да е замесено в тези неща", коментира сърбинът след информациите на BBC.

И неговото име, както и повече детайли от доклада, засега няма.

Но скандалът е налице.

Източник: BBC

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията