Бербатов и Монако – един щастлив брак

Годината на българина: от взет за заместник до лице на клуба

Sportinglife
Sportinglife 14:55 ч., 30 Дек 2014
0
686
AS Monaco

Димитър Бербатов имаше интересна 2014-а в едно от райските кътчета на Европа.

А по това време преди 12 месеца българинът бе на кръстопът, играеше в атаката на един от най-слабите отбори за миналия сезон във Висшата лига – Фулъм, който бе пред изпадане (и в края на сезона изпадна).

Монако се бори на четири фронта

„Избра лесното”, обвиняват го мнозина още след трансфера. Помислете пак.

Монако не е нито супер отбор, в който трофеите са гарантирани, нито толкова слаб, че Бербатов да се чувства богопомазан и да не се притеснява за мястото си в състава. Освен това се оказа, че тимът никък не е лош след продажбата на суперзвездите Хамес и Фалкао.

Стигна осминафинал в Шампионската лига, четвъртфинал в Купата на лигата, все още е в Купата на Франция и се вдигна след слабия старт в първенството, където сега е пети, на 9 т. от лидера Марсилия. Сезонът придобива съвсем прилични очертания.

Бербатов се готвеше за трансфер през януари, което обикновено е трудна работа за играч с неговата репутация и заплата. Големите клубове рядко правят големи сделки в средата на сезона.

На 31 януари Димитър подписа изненадващо с тима от княжеството, който се бе заел с амбициозната задача да мине по харчове ПСЖ със звезди като Хамес Родригес и Радамел Фалкао.

Привличането на българина бе с договор едва за 6 месеца, като очевидно той бе виждан като заместник на тежко контузения Фалкао.

11 месеца по-късно, в края на 2014-а, Бербатов може да вдигне наздравица за един от най-добрите ходове в кариерата му, която е пълна с такива.

Защото трансферът се оказа точен и за клуба, и за играча.

Монако се отърси от идеята за надцакване с ПСЖ и се обърна към играчи с потенциал, както и няколко опитни „стари кучета”.

Стана здрав отбор, в който единствената голяма звезда от типа – луксозни, бутикови играчи, е Бербатов. Нищо, че скоро ще стане на 34.

Българският нападател е вкарал 14 гола в 27 титулярни мача през годината, а за съжаление пропусна и близо 3 месеца с травми.

Статистика

Първенство: 20 титулярни мача, 11 гола
Купа на Франция: 2 титулярни мача, 3 гола
Шампионска лига: 5 титулярни мача, 0 гола

Но е реализатор номер едно на отбора за 2014-а.

Бербатов води уверено в гласуването за играч №1 на сайта на Монако, като вече има над 42 процента от вотовете. Без съмнение много българи, гласували за него, допринасят за това.

Три гола на сънародника ни са претенденти за най-красив на годината в Монако. Попаденията срещу Атлетико Хуниор през лятото в контрола и в дербито срещу Ница миналата пролет са направо шедьоври и неслучайно водят във вотовете.

На терена Бербатов пасна на мекия стил в атаката на тима.

С играчи, които работят много зад него като Жермен, Тулалан и Моутиньо, нападател като Димитър се чувства като риба във вода.

Извън терена...

Монако заложи на картата „Бербатов” като най-популярно от лицата в тима.

При цялото уважение към стари и отлични професионалисти като Карвальо и Тулалан... Те нямат харизмата на българина.

Бъдещето

Договорът му е до 1 юли 2015-а, но и клубът, и играчът, проявяват интерес да го продължат поне за година.

На Бербатов не му личи да има проблем с натоварванията, въпреки че получи няколко мускулни контузии тази есен, което не е типично за кариерата му преди това.

Той рекламира всичко – от новата фланелка на отбора (между другото по-скъпа от тази на Барселона или Реал, струва 160 евро) до кредитните карти на клуба. Гледа отвсякъде в сайта и на банерите край стадиона.

Почитателите на клуба във facebook се увеличиха близо двойно за годината.

Не е случайно, бъдете сигурни – българи и фенове на Манчестър Юнайтед (много от тях му симпатизираха и не искаха да бъде продаван) са допринесли поне на 80-90 процента за това. Нямате съмнения и коя е най-продаваната фланелка във фенмагазините на Монако, нали?

Бербатов е различен, екстравагантен, а и очевидно – талантлив и с фантазия.

Феновете се забавляват как например избра да играе с №10 в първенството, но носи фланелката с №9 в Шампионската лига.

Монако е доволен от Бербатов, а и Димитър очевидно се чувства добре в червеното и бялото на любимия тим на принц Албер.

Първата година съвместен живот след футболния им брак е щастлива.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията