Завръщане у дома

Фернандо Торес ще е най-голямото предизвикателство за Диего Симеоне в Атлетико (Мадрид)

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 30 Дек 2014
0
258
Getty Images

„За всеки идва момент, в който да се завърне у дома”. Така накратко коментира Фернандо Торес официалното съобщение на Атлетико (Мадрид), че ръководството на испанския шампион се е договорило с Милан за преотстъпването на нападателя.

Преди това бившият испански ас бе доста по-емоционален в социалните мрежи където обясни, че за него сделката е сбъдната мечта.

Всъщност официално трансфера ще стане факт в началото на следващата седмица когато отваря трансферния пазар в Италия.

Два дни по-късно – на 7 януари 2015 г. - 8 години след като изигра последния си мач за Атлетико, Фернандо ще може да изиграе повторния си дебютен такъв. Съперник – за добро или за лошо ще бъде градския противник Реал (Мадрид), срещата е от 1/8-финалите на турнира за Купата на краля.

Кариерата на Торес в Атлетико започва през 2001 г.

Общо с екипа на „дюшекчиите” Торес има 244 мача и 91 попадения. През 2007 г. Фернандо си тръгва от „Висенте Калдерон” в посока „Анфийлд” и Ливърпул.

Договорът му бе за шест години, а в историята на Ливърпул това бе най-крупната сделка след като за нападателя бяха платени 25 милиона евро.

По време на престоя си на „Анфийлд” Торес става още по-резултатен след като отбелязва общо 81 попадения в 142 срещи, т.е разписва се дори по-често от всеки втори мач. Но въпреки тези попадения Ливърпул с Фернандо не успява да стигне до нито едно отличие или купа.

Четири години след трансфера си в Ливърпул, Торес преминава в Челси.

Подписването на контракта е свързано с куп премеждия и се осъществява в последните минути на януарския трансферен прозорец.

Факт

Челси, също като Ливърпул преди това, плаща рекордна сума – 66 милиона евро, които превръщат испанският нападател в най-скъпия играч в английската Висша лига.

На „Стамфорд Бридж” обаче се случва обратното на онова, което става на „Анфийлд” – има трофеи, но няма попадения.

Торес печели Шампионската лига, Лига Европа и Купата на Англия, но се разписва едва 45 пъти в 172 мача.

В търсене на изгубената форма, Фернандо избира да напусне Висшата лига.

През лятото на тази година бившата суперзвезда премина в Милан под наем.

Първоначалният вариант на договора гласи, че Торес ще остане на „Джузепе Меаца” две години.

Още след първите срещи в серия А обаче от Милан започват да търсят възможност да го преотстъпят на друг, след като в 10 срещи Фернандо вкарва само един гол.

Голмайстори на тима през тази първа част от сезона са Жереми Менез и Кейсуке Хонда.

Милан пък е дори извън зоната на евротурнирите, а изоставането от лидера Ювентус е 14 точки.

След дълги преговори Милан получава от Челси правата на играча и вече спокойно води разговорите за преотстъпването му на друг клуб.

Самият Торес не крие желанието си за завръщане в Испания.

В прав текст

Торес обаче ще бъде „най-голямото предизвикателство в досегашната кариера на треньора на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне”, написа сайтът goal.com.

Сред основните му конкуренти на „Висенте Калдерон” ще бъде Марио Манджукич, който в 12 мача има отбелязани 14 гола.

Със задачата да получат най-доброто от нападателя се бяха ангажирали последователно част от най-големите имена в професията – Карло Анчелоти, Андре Вияш-Боаш, Ролерто ди Матео, Рафаел Бенитес, Жозе Моуриньо и Филипо Индзаги.

Всички те обаче се провалиха в опитите си.

„Точно като други летни трансфери от Висшата лига в италиански отбори като Ашли Коул и Неманя Видич, Торес изглеждаше като играч, който мисли за пенсиониране. Когато бе на терена темпото му бе далеч от нужното. Докосването на топката бе тежко, стрелбата му бе хаотична и дори в неотличаващата се с високо темпо серия „А” той изглеждаше неспособен да се справи с по-бързите он него и физиически”, коментират анализаторите на сайта gaol.com.

„Не се получи това, което исках когато напуснах Англия. Затова се съгласих с ръководството, че трябва да търсим решение. Не успях да помогна на тима. Исках да бъда важен за тима, но не се получи. Затова сега трябва да потърся на другомясто щастието си. И какво по-добро такова място от Атлетико (Мадрид)”, коментира самият Торес в Дубай.

Милан ще продължи да му плаща заплатата

Въпреки че ще играе в Атлетико, Фернандо Торес ще продължи да получава заплатата си от Милан, съобщи Sky Sport Italia". Това е част от условията по трансфера на испанеца.

Същото важи за поемащия в посока Милан Алесио Черчи. Той ще играе на „Джузепе Меаца” в следващите шест месеца, докато договорът на Торес е за 18 месеца.

Заплатата на Черчи в размер на 2,2 милиона евро ще се плаща от Атлетико, 4-те милиона евро, които получава Торес ще идват от Италия.

Въпросът сега е дали завръщането на Фернандо в клуба, от който започна да пише история, ще успее да го вдъхнови до толкова, че да се превърне в играча, който беше.

Защото историята помни случаи на подобни емоционални завръщания, които не дават очаквания резултат. Като Роби Фаулър в Ливърпул, например.

Но на този етап оптимистите май са повече.

Сред тях е една от легендите на Атлетико Хуан Фран.

„Фернандо е брилянтен играч и както много наши фенове, така и аз исках да го видя с екипа на Атлетико. Убеден съм, че с вдъхновението, което ще получи от този факт и с помощта на треньора Симеоне, той ще бъде онзи Торес, който всички помним”.

„Симеоне ще съумее да извади най-доброто от Торес. При него не става дума само за това, че му липсва гол, става дума за доверие, което той загуби в Милан и Челси. Мисля, че именно Симеоне ще му го вдъхне”, убеден е и Фабио Капело.

Дали са прави?

Отговорът ще е ясен още в първите месеци на 2015-а. Едно е сигурно – Симеоне няма да се притесни и грам.

Той вече доказа, че може да се справя с подобни неща след като със скромен бюджет за кратко време успя да бие и двата гранда в Испания. Именно затова е и фаворитът за Златната топка при треньорите тази година.

А футболистите работили с нето са категорични – треньорът може да измъква най-доброто от играчите си и физически, и психически.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията