Може ли някой да спре Джокович?

Статистиката на сърбина от сезон 2015 е повече от впечатляваща

Sportinglife
Sportinglife 16:25 ч., 19 Окт 2015
0
1392
Getty Images

Може ли някой да спре Новак Джокович през 2015 година?

Явно това няма да е №2 в света Анди Мъри, който отпадна на полуфиналите на „Шанхай Мастърс”, нито Жо-Вилфред Цонга, който вчера отстъпи на финала в Шанхай пред сърбина.

Новак спечели финала за 78 минути и взе деветата си турнирна титла тази година, като тук влизат и три титли от турнири от Големия шлем.

Сърбинът вече записа серия от 17 поредни победи, 22 поредни спечелени сета и две поредни титли в Китай в двата турнира, които участва тази есен.

Китай се очертава като най-успешната дестинация за Новак в географията на големия тенис – тук той има 10 спечелени финала от 10 опита.

Още статистика, за да направим нещата още по-впечатляващи.

Титлата в Шанхай беше №25 сред турнирните му титли от категорията Masters 1000. Само на две титли пред него е Рафаел Надал, който в Шанхай падна на полуфинала от Цонга.

Този сезон Джокович има 73 победи и едва 5 загуби, а това означава, че в края на годината ще прати в историята изключително силния си сезон през 2011 година. Затова и на страницата на ATP официално зададоха следния въпрос: Дали Новак ще запише най-успешния сезон в историята на мъжкия професионален тенис?

Срещу Цонга в Шанхай, където спечели финала с 6:2, 6:4, Новак показа някои дребни слабости в играта си, но те бързо отстъпиха на заден план след водопада спечелени точки от страна на сърбина.

„Като цяло, имах усещането почти през цялото време, че контролирам хода на мача – заяви Джокович. – Мисля, че направих всичко, както трябва. Спечелих без особени проблеми по-голямата част от геймовете, в които изпълнявах началния удар. Както финалът, така и целият турнир, минаха изключително успешно за мен.”

На финалите на ATP World Tour през ноември Джокович ще защитава титлата си, а в Шанхай място в схемата си осигуриха Цонга, Рафаел Надал и Томаш Бердих, което обещава още интересни битки.

Преди това обаче, да се порадваме още на постиженията на Новак.

В Шанхай сърбинът прескочи границата от 14 000 спечелени точки през годината, а това беше третата му титла в този турнир в последните пет години и общо №57 в ATP веригата.

Явно обаче това далеч не е всичко и Новак има още какво да ни покаже.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията