Боби Михайлов и Ко: Всички зад Платини!

Изпълкомът на УЕФА продължава да натиска французинът да оглави ФИФА

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 16 Окт 2015
0
817
GETTY IMAGES

Футболният свят остана с отворени уста в четвъртък късно вечерта.На закрито заседание между членовете на изпълкова на УЕФА бе оказана пълна подкрепа на Мишел Платини, наказания от комисията по етика президент.

Французинът не може да стъпва на футболно събитие за 90 дни, но на континента ще натискат той да оглави ФИФА на конгреса през февруари. Представителите на европейските нации дори се надяват на 26 октомври Платини да спечели обжалването срещу решението на комисията.

Според германския вестник „Зюеддойче цайтунг” пазителите на етиката са поставени под огромно напрежение заради скандала с Платини и Сеп Блатер. Много е вероятно французинът да не бъде допуснат да бъде кандидат за президент на ФИФА. Ако комисията реши, че Платини е виновен, той няма да има това право.

Решението на европейските футболни шефове изглежда конфузно на фона на явно големите гафове на Платини. И дава огромни шансове на йорданския принц Али да спечели от втори опит властта във ФИФА. На 29 май той загуби от Блатер със 73 на 133 вота.

След това принц Али не спира да критикува УЕФА и нейните ръководители.  В момента той е единственият актуален кандидат за поста на Блатер.

Очаква се в битката да се включи южноафриканският бизнесмен Токио Сексвале, който е подкрепян от Франц Бекенбауер и изпълкома на МОК. Като антипод на Блатер може да излезе и Жером Шампан, въпреки че дълго време работи във ФИФА.

„Ние подкрепяме Мишел Платини и вярваме, че ще изчисти името си - каза в кратко пресъобщение Джани Инфантино, генерален секретар на УЕФА. – Призоваваме комисията по етика да разследва всичко с подробности и до средата на ноември да излезе с окончателно становище.”

Преди заседанието критично настроен изглеждаше датският представител Алан Хансен. Той каза, че отива в Нион, за да получи обяснение за скандала. Платини не е участвал в заседанието, защото няма право.

Там са били негови адвокати. Членовете на изпълкома на УЕФА притискат комисията по етика да вземе решение до средата на ноември, защото тогава е крайният срок за подаване на кандидатура за президент на ФИФА. Платини е разследван как е взел през 2011 година два милиона швейцарски франка от Блатер и за какво.

Сумата е била преведена преди тогавашните избори и след нея Платини изведнъж е започнал да лобира за Блатер да остане. Двамата президенти на ФИФА И УЕФА обясниха плащането като закъснял трансфер от периода 1998 – 2001 година, когато французинът е бил съветник на швейцареца.

В крайна сметка е много вероятно Платини да изгори заедно с Блатер. А това означава, че ще пропусне и своето европейско първенство – догодина в родната Франция... И от трикратен носител на „Златната топка” ще изчезне като корумпиран функционер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията