Завръщането на Red Bull при Renault ще е трудно

Легендата Ален Прост прогнозира доста проблеми в общуването

Sportinglife
Sportinglife 12:20 ч., 12 Окт 2015
0
290
GETTY IMAGES

4-кратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост, който е и посланик на Renault, обясни, че ще е много трудно да бъдат възстановени разрушените отношения между френската компания и Red Bull.

Бившите световни шампиони се оплакват от началото на миналия сезон заради проблемите с новите турбо мотори на Renault, а този сезон успяха да си издействат съгласието на французите да прекратят по-рано договора си за доставка на мотори – в края на 2015, вместо в края на 2016.

След това обаче Red Bull получи отказа на Mercedes за доставка на мотори, започна преговори с Ferrari, откъдето първо заявиха, че могат догодина да доставят двигатели на тима версия 2015.

Това доведе до нова порция недоволство от страна на Red Bull и поредните заплахи, че двата тима на Дитрих Матешиц ще напуснат Формула 1, а малко по-късно италианците обясниха, че всъщност няма да доставят двигатели на Red Bull. От Маранело направиха уточнението, че няма проблем да дават двигатели на Toro Rosso, но не и на Red Bull.

Така за момента единствената възможност пред Red Bull, която ще остави тима във Формула 1 и догодина е отборът да продължи да се състезава с моторите на Renault, което обаче няма да е никак лесно с оглед на всичко, което изговориха шефовете на отбора Кристиан Хорнър и доктор Хелмут Марко в последните 18 месеца.

В Сочи пък стана ясно, че Марко и Хорнър нямат намерение да се молят на Renault, признавайки, че са свършили голяма глупост, като изгониха единствения си надежден партньор.

„Всъщност, за нас е чест, че Mercedes и Ferrari ни смятат за толкова силен съперник, че не искат да ни доставят двигатели – обясни доктор Марко, който е дясната ръка на Дитрих Матешиц във Формула 1. – В момента ситуацията е следната: нямаме двигатели за догодина, все още нямаме. А в плановете ни не влиза двамата с Хорнър да бутаме колите на нашите пилоти. Болидите ни са добри, но не толкова добри, че да могат да се състезават без двигатели.”

След тази демонстрация на австрийски хумор дойде ред и на отговора на Renault, насочен към настоящите им партньори. Френската компания все още не е заявила нищо официално, но първите реплики дойдоха от Ален Прост.

„Отношенията с Red Bull пострадаха много сериозно, не знам дали е възможно да бъдат възстановени – призна Професора пред френския тв канал Canal Plus. – Фактите са следните: Дитрих Матешиц вече обяви, че не иска да продължава работа с Renault и това е най-мекото изявление, което чухме от лагера на Red Bull от началото на миналата година досега. А големият шеф на Renault Карлос Гон вече заяви, че компанията няма да остане във Формула 1 само в качеството си на доставчик на мотори.

„Въз основа на това, не виждам как ситуацията може да се развие благоприятно за Red Bull.”

Още преди старта в Русия стана ясно, че босът на Формула 1 Бърни Екълстоун участва активно в преговорите за осигуряване на двигатели за Red Bull. Британецът преговоря с Mercedes в Сочи, но не успя да постигне успех.

„Бърни прави каквото може – призна усилията му неизпълнителният директор на Mercedes Ники Лауда. – За мен ще е истинска лудост, ако в Red Bull решат да напуснат Формула 1 точно сега и по този начин. Това ще нанесе сериозен удар на световния шампионат, както и на имиджа на компанията на Дитрих Матешиц, затова трябва да бъде предотвратено.”

Изказването на Лауда обаче не означава, че шефовете на Mercedes ще променят мнението си за доставка на мотори на Red Bull. Вместо това, в Сочи се появи информация, че от тима на световните шампиони вече са се свързали с някои от най-добрите инженери на Red Bull с предложение за работа от следващия сезон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията