Полетът на черния орел

Албания е четвъртият дебютант на европейско след Уелс, Северна Ирландия и Исландия

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 12 Окт 2015
0
259
Getty Images

Черният орел полетя. Ще „ловува” на френска територия.

Сензацията е факт. Албания за първи път в историята си ще участва на европейско първенство.

Във Франция ще видим също Уелс, Северна Ирландия и Исландия. Новата схема на УЕФА с повече отбори проработи, за да стане картината по-пъстра. Няма смисъл да говорим от кога България вече не е в играта за тези еврофинали.

Думата е за шиптерите. Орловите хора, както означава тази дума в превод на български.

Резултати и класиране в група I

Армения – Албания 0:3
0:1 Ховханисян (9-автогол), 0:2 Джимсити (24), 0:3 Садику (76)

Сърбия – Португалия 1:2
0:1 Нани (6), 1:1 Тошич (56), 1:2 Моутиньо (78)

Класиране

1. Португалия 7 0 1 11:5 21
2. Албания 4 2 2 10:5 14
3. Дания 3 3 2 8:5 12
4. Сърбия 2 1 5 8:13 4
5. Армения 0 2 6 5:14 2

Албанците направиха феноменални квалификации. Минаха през победа с 1:0 над голямата Португалия в Лисабон, за да завършат с 3:0 над Армения. С този успех те изпревариха Дания, европейския шампион от 1992 година, който отива на бараж.

„Това е най-големият успех в цялата албанска история – възкликна треньорът Джани де Биази. – Да ви кажа честно – резултатът въобще не ме интересува. Важното е, че взехме трите точки и се класирахме.”
Наистина е впечатляващо - Албания не допусна гол в нито едно от четирите си гостувания. С такъв показател всеки отбор заслужава да е на европейско. В Тирана и Прищина хората полудяха от радост.

Навсякъде се вееха червените значена с черния орел на тях.

В мач за едната чест Португалия срази Сърбия с 2:1 в Белград. Нани и Жозе Моутиньо вкараха головете за лидера в групата, а Зоран Тошич се разписа за „плавите”. Голямата звезда Кристиано Роналдо въобще не пътува с отбора.

От ваканцията си в Мароко кавалерът на „Златната топка” показва весели снимки с кикбоксьора и негов голям приятел Бадр Хари. Двамата дори уведомиха своите фенове, че са се омъжили. Естествено, това е в кръга на шегата. На въпросната снимка кикбоксьорът носи на ръце Роналдо, а зад тях е басейнът.

Дания ще трябва да мине през бараж, а в подготовката си за него падна от Франция с 1:2 у дома. „Петлите” участваха само фиктивно в групата с приятелски мачове, защото се класират по право за европейското като домакини. Нападателят на Арсенал Оливие Жиру вкара два гола още до шестата минута. Чак в последните секунди Ерик Святченко изравни за „червения динамит”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията