Ливърпул на Клоп ще лети със 100 км/ч

Пророкът на романтичния английски футбол ще прогони неловката тишина от „Анфийлд“

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 09 Окт 2015
0
5957
Getty Images

През 2005 г. Клоп бе поканен за експерт за отразяването на Купата на конфедерациите в Германия, въпреки че не беше печелил нищо значително нито като играч, нито като треньор.

Той се справи отлично, „с вълнуващо, забавно, секси присъствие“ и ценни забележки относно някои тактически нюанси, които усърдно разкриваше на публиката с помощта на електронна показалка на един голям екран.

Най-важното е, че младият специалист използва нужната доза хумор и самоирония, за да не отблъсне зрителите с надменно отношение.

Той се обръщаше към хората, сякаш всички седяха на маса в близката кръчма, без и през ум да му минава да си придава важност.

Клоп се изявяваше като един телевизионен национален селекционер, когато Бундестимът на Клинсман спечели сърцата на немската публика с изявите си на мондиала през 2006.

„Осъзнахме, че той умее отлично да поднася вижданията си и притежава способността буквално да хипнотизира хората“, твърди Дьолинг.

„Ако беше решил да основе политическа партия, моментално щяха да го изберат за канцлер“.

Menschenfänger (букв. – „ловец на хора“), така наричат подобни обаятелни личности в Германия. Има се предвид умението на даден лидер да завладее умовете и сърцата на хората и да ги убеди да постигнат неща, които самите те са смятали за невъзможни.

Клоп никога не е искал от играчите си да използват главите си, за да чупят каменни стени. Напротив, те винаги можеха да разчитат, че той ще им посочи най-бързия начин да заобиколят всяко непреодолимо на пръв поглед препятствие.

Крайната му цел беше „сетивата им да функционират колкото се може по-ефективно“, като за целта той непрекъснато се стремеше да се учи и да внедрява нововъведения.

Клоп дори нае треньор по психофизическа подготовка, за да подобри периферното зрение на футболистите си.

Понякога германецът е описван погрешно като единствено и само отличен мотиватор. Вярно е, че той разчиташе много на асистентите си Петер Кравиц и Желко Бувац, но най-голямото му умение е да обяснява сложните си идеи по достатъчно ясен и мотивиращ начин.

Фактът, че в Ливърпул Клоп ще работи със сравнително млади футболисти, повечето от които не са печелили големи трофеи, би трябвало да му помогне да ги спечели с лекота на своя страна.

В Борусия нещата тръгнаха надолу след историческия дубъл през 2012 г., преди Байерн да отмъкне двама от най-важните футболисти на Клоп – Гьотце и Левандовски. Контузиите сред „жълто-черните“ също зачестиха и мнозина се усъмниха в това дали треньорът не пресилва подопечните си. Междувременно противниковите тимове започнаха да копират тактиката му едно към едно.

Подходът „всичко или нищо“ проповядван от Клоп продължаваше да буди силни емоции дори когато Борусия потъна до дъното на класирането, преди да изплува до приличното седмо място, но беше очевидно, че специалистът се е изчерпал в Дортмунд.

Броят мотивиращи речи, с които можеш да ентусиазираш играчите си, все пак не е безкраен.

В един момент футболистите просто престават да слушат треньора.

Показателно е, че на практика същият отбор се представя далеч по-успешно под ръководството на Томас Тухел, който свали малко темпото, за да даде възможност на играчите да си поемат дъх.

В Ливърпул обаче феновете и клубът като цяло жадуват за тръпката, която поражда високооктановият стил на Клоп (той го нарича Englischer Fussball – „английски футбол“). При него скоростта не пада под 100 км/ч, а острите моменти в наказателното поле са абсолютно гарантирани.

Може да се каже, че в лицето на романтика англофил Клоп „Анфийлд“ се сдоби с пророк с високоговорител, който пръв е повярвал в собствените си проповеди.

Източник: Гардиън

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията