Спря ли фабриката за таланти Ла Масия

Няма ги новите Меси и Пуйол

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 06 Окт 2015
0
810
GETTY IMAGES

Много се клубовете, които се гордеят с школите си, но малко могат да се мерят с Ла Масия. Фабриката за таланти на Барселона е футболният извор, от който се черпи жива вода.

А от нея не пият само в Каталуния.

Проучване от миналата година показа, че няма друга школа в Европа, която да е дала толкова много футболисти на топ 5 първенствата на Стария континент.

В момента бройката им е около 50, а Барса изпреварва сериозно по този показател конкуренти като Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Лион, Пари Сен Жермен и др.

Въпросът обаче е колко от тези играчи бранят цветовете на родния си клуб?

В продължение на десетилетие Барса бълваше талант начело с Лионел Меси, но остава впечатлението, че Ла Масия е в упадък.

Спомнете си какво беше преди. През 2008 г. Гуардиола наложи Серхио Бускетс и Педро Родригес в отбора, който спечели три титли на Испания и на два пъти триумфира в Шампионската лига.

Там бяха още Виктор Валдес, Карлес Пуйол, Шави, Андрес Иниеста, Лионел Меси, а по-късно се появиха Жерар Пике и Сеск Фабрегас.

В присъствието на подобни звезди Бускетс и Педро успяха да пробият.

В момента - Сержи Роберто и Марк Бартра също са част от състава, но няма как да очакваме от тях да се наложат, ако няма извънредни ситуации, породени от контузии.

Шансовете на Сержи ще намалеят още повече, когато заиграе Алейш Видал, а Бартра загуби доверие още през август, когато Барселона бе разгромен от Атлетик Билбао за Суперкупата.

Сержи в момента трябва да се конкурира с Даниел Алвеш, а Бартра - с непоклатими фигури като Пике и Хавиер Машчерано.

А тяхното качество не изглежда да е чак такава екстра класа, за да се преборят.

Ето я и разликата - Бускетс можеше да измести Яя Туре от състава, а Педро да е конкурентен на Тиери Анри.

По време на 4-годишния престой на Пеп Гуардиола бяха налагани много млади играчи - Кристиан Тейо, Хефрен Суарес, Исаак Куенка, а Боян Къркич дебютира още при Франк Рийкард.

Никой от тях обаче не е в клуба.

Жерар Деулофеу също си тръгна, а Тиаго предпочете Байерн, след като не успя да удържи мястото си при Гуардиола и покойния Тито Виланова.

Раздиран от контузии и трансферното ембарго, Барселона трябва да погледне към школата си.

Въпреки че е ясно, че такива като Меси, Шави и Пуйол няма да се появят.

Методите на работа в Ла Масия продължават да са най-добрите, но когато говорим за класа от подобно естество, не зависи от подготовката на кадрите, а от самите кадри.

Поне Гуардиола винаги е твърдял така и нямаме поводи да не му вярваме.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията