Поправителният изпит на Григор

Ще го огрее ли японското слънце?

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 05 Окт 2015
0
433
GETTY IMAGES

Григор Димитров влиза в може би най-важната си седмица през сезона.

В понеделник българинът се събуди извън топ 20 на световната ранглиста, но това в момента изглежда най-малкият му проблем.

Най-ниското класиране от година и половина

Григор Димитров бележи отстъпление с две места и е под №21 в новата седмична ранглиста.

Това е най-задното класиране на българина от края на февруари 2014 г., когато бе 22-и.

В Топ 10 има само една промяна. Давид Ферер, който спечели титлата в Куала Лумпур, излезе на седмо място за сметка на сънародника си Рафаел Надал, който вече е осми.

Първата ни ракета има няколко дни да убеди аржентинеца Франко Давин, че си заслужава да работи с него.

Бившият треньор на Гастон Гаудио и Хуан Мартин дел Потро (извел и двамата до титли от Големия шлем) едва ли е много впечатлен от това, което видя от Григор в Куала Лумпур.

Димитров записа щастлива победа над Жоао Соуза, но след това бе спрян от Бенямин Бекер, 74-ти в световната ранглиста.

Поражението от германеца донякъде олицетворява и сезона на Гришо - колебливост, неувереност, неспособност за водене на битка.

През миналата година името му неизменно бе в графата на бъдещите звезди на ATP веригата редом до Кей Нишикори и Милош Раонич, но през 2015-а вече никой не поставя българина в големите сметки.

Неизбежно изниква въпросът - какво се обърка при Димитров?

Смяната на ракетата, раздялата с Шарапова и Роджър Рашийд са все важни фактори, но слабата година и сривът в играта бяха факт преди тях.

На Григор му липсва самочувствие и бърка елементарни за него удари, ставайки лесна плячка на играчи, които са далеч от класата му.

Получава се така, че съперниците атакуват бекхенда му и това се оказва достатъчно българинът да бъде победен.

В съчетание с колебливия сервис положението изглежда още по-лошо, а титлите от миналия сезон и еуфорията около звездата са толкова далеч, въпреки че е минала само година.

Затова е от изключителна важност за Григор тандемът му с Давин да сработи.

Българинът се нуждае от спокойствието, че има човек, който твърдо се е обвързал с него и който ще се опита да канализира таланта му по начина, по който той вижда играта.

А аржентинецът се е доказал, че знае как се произвеждат шампиони.

Във вторник Димитров започва участието си на турнира в Токио срещу Беноа Пер, а по предварителната информация Давин ще даде отговор дали ще работи с първата ни ракета в дългосрочен план след края на надпреварата в японската столица.

Сега за българина предстои нещо като поправителен изпит, а при провал рискува да се завърти в омагьосан кръг - отново без треньор и притиснат от напрежението и неизвестността.

Дойде мигът, в който всичко зависи единствено и само от него. Освен ракетата, Димитров държи в ръцете си и кариерата си.

Казват, че слънцето изгрява първо в Япония. Дано лъчите му облеят и Григор...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията