Аривабене: В някои отношения Фетел е по-добър от Шумахер

Шефът на Ferrari похвали новата звезда на тима

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 28 Сеп 2015
0
1559
Getty Images

„В някои отношения” Себастиан Фетел е по-добър от Михаел Шумахер, най-успешният пилот в историята на Формула 1 със седем световни титли и 91 спечелени състезания.

Това е мнението на шефа на Ferrari Маурицио Арибавене, след като Фетел отново се качи на подиума – този път в Гран при на Япония, където той категорично спечели битката да е най-близо до фаворитите – двамата пилоти на Mercedes.

Аривабене беше помолен да направи сравнението между Шумахер и Фетел за вестник Corriere della Sera и той коментира представянето на двамата, с уговорката, че по времето на Михаел е бил от другата страна – като представител на един от големите спонсори на Скудерията.

„Мнозина са на мнение, че Фетел побеждава само когато разполага с най-добрата кола – обясни Аривабене. – Много пъти и аз съм бил на това мнение, признавам си.

Сега обаче, след като работим заедно, мога да кажа, че в някои отношения, Себ е дори по-добър от Михаел. Което е нещо невероятно.

Най-вече това се отнася до характера. Михаел е интровертен тип, който се отваря пред много малка група хора, само пред най-близките си. При Себ е обратното – още след първата си среща хората го приемат добре, той става един от тях.”

Шумахер има огромна заслуга за най-големите успехи на Ferrari в историята на Формула 1 – той премина в тима от Маранело за сезон 1996, в края на 90-те вече се бореше с пилотите на Williams и McLaren за световната титла, а от 2000 до 2004 година той и Скудерията доминираха в световния шампионат с четири поредни титли при пилотите и конструкторите.

Малко по-късно Фетел постигна същото – 4 поредни титли с Red Bull между 2010 и 2013 година, но критиците на Себ все още не са убедени, че германецът притежава талант, за да побеждава с по-слаб автомобил.

В най-силните години на Фетел в Red Bull преобладаващото мнение беше, че успехите на тима се дължат предимно на гениалните болиди на Ейдриън Нюи, а не толкова на качествата на Фетел, който дори беше обвинен от бивши пилоти, „че не може да изпреварва”.

Преди тежката контузия на Михаел по време на ски ваканция в края на 2013 година, двамата бяха много близки и Себ винаги обяснява, че докато е бил дете, Шумахер е бил неговият идол в моторните спортове.

„Първият, който във Ferrari започна да обяснява колко е добър Фетел беше Михаел Шумахер – спомня си бившият президент на Скудерията Лука ди Монтедземоло. – Това стана през лятото, когато пострада Маса. Тогава Михаел ни каза: „Перфектният пилот за вас е Фетел”.

След победата си в Сингапур Фетел отново коментира постиженията на Шумахер във Формула 1 и ги нарече „невероятни”.

„Това, което е постигнал Михаел във Формула 1 е просто невероятно, абсурдно е да мисля за нещо подобно – обясни Себастиан. – Това важи за победите, за спечелените квалификации, най-бързите му обиколки. Мисля, че всеки, който тръгне да се сравнява с него, ще установи, че е доста далеч от Михаел.

„Ще ви дам пример, ако трасето в Сингапур има 23 завоя, то аз съм на първия завой на старта, а Михаел е на 23-я, точно преди финала.

„Честно казано, не се опитвам да гоня постиженията на Шумахер. Опитвам се да се забавлявам във Формула 1 и успявам. Смятам се за късметлия, тъй като кариерата ми се развива добре.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията