Розберг върна Mercedes на върха

Катастрофата на Даниил Квят помогна на Нико в Япония

Sportinglife
Sportinglife 15:55 ч., 26 Сеп 2015
0
1265

След трудностите преди седмица в Сингапур световните шампиони от Mercedes отново са на върха във Формула 1 – Нико Розберг и Люис Хамилтън окупираха първата редица за старта на Гран при на Япония утре.

Квалификацията завърши предсрочно, което помогна на Розберг. В първите си бързи обиколки във финалната част Нико и Люис бяха разделени от 0,076 секунди след чиста обиколка на Розберг и няколко грешки на Люис, които не само го оставиха втори, но и го лишиха от сериозен аванс начело на класирането.

Класиране в квалификацията за Гран при на Япония:

1. Нико Розберг, Mercedes 1.32,584 мин
2. Люис Хамилтън, Mercedes +0,076 сек
3. Валтери Ботас, Williams +0,440 сек
4. Себастиан Фетел, Ferrari +0,661 сек
5. Фелипе Маса, Williams +0,753 сек
6. Кими Райконен, Ferrari +0,763 сек
7. Дениъл Рикардо, Red Bull +0,913 сек
8. Ромен Грожан, Lotus +1,383 сек
9. Серхио Перес, Force India без време
10. Даниил Квят, Red Bull без време
11. Нико Хюлкенберг, Force India 1.34,390 мин
12. Карлос Сайнц, Toro Rosso 1.34,453
13. Пастор Малдонадо, Lotus 1.34,497
14. Фернандо Алонсо, McLaren 1.34,785
15. Макс Верстапен, Toro Rosso без време
16. Дженсън Бътън, McLaren 1.35,664
17. Маркус Ериксон, Sauber 1.35,673
18. Фелипе Наср, Sauber 1.35,760
19. Уил Стивънс, Manor 1.38,783
20. Алекс Роси, Manor 1.4,7,114

 

След това, трийсет и няколко секунди преди края, когато пилотите бяха влезли във втората си бърза обиколка катастрофира Даниил Квят с Red Bull и стюардите спряха, а след това и прекратиха сесията.

Руснакът се удари тежко в предпазните стени преди обратния завой, а преди това колата му стана неуправляема, след като той стъпи с левите си гуми в тревата в зоната за сигурност, после се завъртя и се заби със задницата в огражденията.

Болидът отскочи от удара, превъртя се във въздуха и се стовари в зоната за сигурност, а Даниил съобщи по радиото, че е невредим след удара. По-късно ядосаният руснак обясни, че е направил „грешка на новак” като е стъпил в тревата и е загубил контрол над колата си.

„Страхотен ден – заяви след квалификацията Розберг, който беше в отлично настроение. – Страхотно завръщане на Mercedes на върха на класирането след трудния уикенд в Сингапур. Уверен съм, че колата ми ще е достатъчно добра за състезанието утре, за да мога да се боря за победата, въпреки че вчерашните свободни тренировки бяха изцяло на дъжд и днес имахме много малко време, за да се подготвим на сухо за квалификацията и самата надпревара утре.”

„Загубих време в завой №11 и след това в последния завой и затова резултатът ми в кналификацията е такъв – допълни Хамилтън. – Нико кара много добре този уикенд. Втората ми обиколка беше много по-добра, но нямах шанс да я завърша. Все пак, най-важното е, че Даниил Квят е невредим след този удар.”

За разлика от други състезания обаче този път авансът на Mercedes не беше толкова голям – Валтери Ботас донесе третото място в квалификацията на Williams и остана само на 0,440 секунди от Розберг.

Финландецът спечели много оспорваната битка за разпределение на позициите между трета и шеста, като успя да се справи със своя съотборник Фелипе Маса, който остана пети и по-важното – с двете звезди на Ferrari Себастиан Фетел и Кими Райконен, който завършиха 4-и и 6-и.

Четиримата пилоти обаче се събраха в едва три десети от секундата, а отличните стартове на Ботас и Фетел утре ще гарантират трудно начало на състезанието на Розберг и Хамилтън, въпреки, че се очаква двамата пилоти на Mercedes да имат сериозно предимство в състезателно темпо и с двата типа гуми.

След квалификацията шефът на Red Bull Кристиан Хорнър потвърди, че Квят е невредим след удара.

„Да, Даниил не е пострадал, малко е поразтърсен от удара, но му няма нищо, видяхте, че той се опита да отвори максимално влизането в завоя, затова стъпи в тревата и оттам нататък вече беше пътник – обясни Хорнър. – Даниил беше на преглед при лекарите, а ние се захващаме сериозно с колата му, за да е готова за състезанието утре.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията