Най-големите сензации в спорта

„Лудата банда“ Уимбълдън, „Чудото на леда“ и още сензационни развръзки

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 21 Сеп 2015
0
2365
GETTY IMAGES

Япония сензационно победи двукратния световен шампион ЮАР на световното първенство по ръгби и накара „Евроспорт“ да припомни десетте най-шокиращи резултата в спорта.

УИМБЪЛДЪН – ЛИВЪРПУЛ 1:0
(1988, Купа на Англия, финал)

Финалът за Купата на Англия противопоставя непопулярния и твърде скромен Уимбълдън срещу Ливърпул, който се намира на върха на славата и е безспорен господар на английския футбол още от средата на 70-те години. „Червените“ току-що са станали шампиони и гонят „дубъл“ – титла и купа.

Очакванията обаче не се сбъдват. Вместо поредния успех на гигантите от „Анфийлд“, феновете стават свидетели на историческо събитие – Уимбълдън печели първия си и единствен голям трофей, след като голмайсторът на Ливърпул Джон Олдридж пропуска дузпа, спасена блестящо от Дейв Безънт.

Резултатът е шокиращ, като се има предвид, че „Лудата банда“, има едва два сезона в английския елит за гърба си и че стажът на клуба във Футболната лига е някакви си 11 години.

ЯПОНИЯ – ЮАР 34:32
(2015, световно първенство по ръгби)

Най-голямата сензация в историята на световните първенства по ръгби. ЮАР е сред гигантите в спорта, двукратен шампион на планетата. Япония пък е от отборите, които обикновено осигуряват „пълнежа“ в тези турнири.

Ръгбистите от Страната на изгряващото слънце постигнаха едва втората си победа на световно първенство. Първата бе над Зимбабве през 1991.

САЩ – СССР 4:3
(1980, хокей на лед, мач от финалния турнир на зимната олимпиада)

„Чудото на леда“ на олимпиадата в Лейк Плесид. Отборът на САЩ е съставен от аматьори и колежани, като при това няколко седмици преди турнира е смазан от „Червената машина“ в подготвителен мач.

Съветският тим е спечелил 6 от предишните 7 олимпийски турнира, но след като американците бележат лековато две шайби, треньорът на СССР Виктор Тихонов решава да смени вратаря си – големия Владислав Третяк.

В същото време стражът на американците Джим Крейг твори чудеса и в крайна сметка, въпреки че повежда три пъти, в крайна сметка СССР губи двубоя и се разделя с олимпийската титла.

САЩ – Англия 1:0
(1950, световно първенство по футбол)

Когато американците бият Англия с 1:0 в Бело Оризонте през 1950 г. и новината достига до Острова, някои английски вестници решават, че е станала грешка с получения резултат и пишат, че „трите лъва“ са разгромили противника си с 10:1.

РУЛОН ГАРДНЪР БИЕ АЛЕКСАНДЪР КАРЕЛИН
(2000, класическа борба, финал на олимпийските игри)

Александър Карелин е легенда в класическата борба. Руснакът има три златни медала от олимпиади в категория до 130 кг.
Изглежда, че Рулон Гарднър няма никакъв шанс срещу Карелин, който няма загуба от 13 години и не е позволявал на съперниците си да запишат дори точка срещу него от 6 години.

Гарднър обаче не се дава на страховития си опонент, като се защитава упорито, а когато разкъсва захвата на руснака, съдиите отсъждат единствената точка в сблъсъка. 1:0 за Гарднър – Карелин е детрониран.

ДЖЕЙМС „БЪСТЪР“ НОКАУТИРА МАЙК ТАЙСЪН
(1990, бой за световната титла по бокс в тежка категория)

Джеймс „Бъстър“ Дъглас е известен най-вече с тази си сензационна победа в Токио. Майк Тайсън е сред най-големите легенди в бокса.

Преди боя им на 11 февруари 1990 г. в Токио всички са убедени, че „Железния Майк“ ще нокаутира набързо непретенциозния си съперник. Смята се даже, че това не е сериозен бой, а просто загрявка за шампиона преди мача му с Ивендър Холифийлд.

Вместо това Дъглас изненадва лошо Тайсън, често не успява да го достигне с ударите си. Шампионът е подценил сериозно опонента си. Все пак той успява да прати Дъглас в нокдаун в осмия рунд.

Въпреки някои неразбории при броенето, в крайна сметка боят продължава. В деветия рунд разяреният Тайсън се стреми най-после да сложи край на проточилия се бой, но една комбинация на Дъглас го хвърля на въжетата.

„Железния Майк“ едва оцелява до десетия рунд, в който претърпява първи нокаут в кариерата си.

ГЪРЦИЯ СТАВА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ПО ФУТБОЛ
(Евро 2004)

Гръцкият национален тим по футбол, воден от германеца Ото Рехагел, няма нито една звезда в състава си. Тимът залага на глуха защита и се стреми да изтощи съперника си, а после да го изненада при някое статично положение.

Именно това се случва на три пъти в решаващата фаза на турнира. Изглежда, че гърците излизат само по веднъж на мач отсобствената половина – при корнер или фаул пред вратата на противника – но това се оказва достатъчно.

Отборът на Рехагел постига минимални победи над Франция, Чехия и Португалия на финала и предизвиква най-голямата сензация в историята на международния футбол.

БОРИС БЕКЕР ПЕЧЕЛИ „УИМБЪЛДЪН“ НА 17 г.
(1985, тенис)

Бекер е пълен аутсайдер, който дори няма място в основната схема. Той става първият непоставен тенисист и първият германец, спечелил „Уимбълдън“, както и най-младият шампион на турнир от Големия шлем (през 1989 г. рекордът е счупен от Майкъл Ченг), след като бие на финала фаворита Кевин Къран за 3 часа и 18 мин.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията