Алонсо: Надявам се, че Renault ще остане

Испанецът се надява на точки в Сингапур

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 18 Сеп 2015
0
1160
GETTY IMAGES

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо обяви, че се надява, че Renault ще остане в световния шампионат със собствен отбор.

Испанецът спечели и двете си титли с болид на Renault през 2005 и 2006 година, когато тимът беше на върха в световния шампионат. Според Алонсо, Renault е неделима част от историята на Формула 1 и компанията само ще спечели ако продължи да участва.

В момента шефовете на Renault обмислят дали да останат със собствен тим в световния шампионат или компанията да се изтегли напълно от надпреварата. Големият шеф на Renault Карлос Гон вече заяви, че третата опция – Renault да участва само като доставчик на двигатели, вече не съществува.

Renault има договор за доставка на мотори до края на 2016 година с Red Bull и Toro Rosso, но най-вероятно сделката ще бъде развалена в края на настоящия сезон, както беше поискано от бившите световни шампиони. В Red Bull полагат сериозни усилия, за да си намерят нови мотори, но вече получиха отказ от Mercedes, а сега преговарят усилено с Ferrari, където шансовете им са по-добри.

Renault участва във Формула 1 от 1977 година, а сега компанията преговаря, за да си върне закъсалия финансово тим на Lotus, който преди няколко години беше продаден на Жерар Лопес и компанията му Genii.

„Renault е много голям автомобилен производител и има много успешна история във Формула 1 – заяви в Сингапур Алонсо. – Мисля, че ако Renault остане със свой заводски тим или по някакъв друг начин, какъвто им е най-изгоден на тях, това ще е добра новина за Формула 1. Renault и Формула 1 са свързани в историята на спорта, така че аз се надявам, че компанията ще остане.”

Испанецът се е състезавал за Renault или с двигатели на френската марка шест години във Формула 1, а сега кара за McLaren-Honda, където дойде от Ferrari.

След като спечели втората си титла през 2006 година, Алонсо безуспешно се опитва да стане за трети път световен шампион, но единственото, което успя да постигне с Ferrari бяха три втори места в крайното класиране.

Сега той заема едва 15-ото място в класирането при пилотите за сезон 2015 и това е най-лошият му сезон във Формула 1 от дебюта му през 2001, когато се състезава за Minardi.

До момента Алонсо успя да вземе точки само в две от 12-те изминали състезания, но въпреки това обясни, че се надява на добро представяне в Сингапур, където той спечели през 2008 и 2010 година.

„Мисля, че ако нямаме проблеми в хода на състезателния уикенд и не направим някоя глупост в състезанието, то може да се преборим за точки в неделя – прогнозира Алонсо. – Това, че състезанието в Сингапур е нощно, на мен не ми пречи, напротив, така съм свикнал – обикновено си лягам късно и след това се наспивам, така че аз няма да дремя в бокса, да му мислят тези, които обикновено си лягат по-рано.”

Квалификацията в Сингапур стартира утре в 21 часа местно време, а стартът на състезанието в неделя е в 22 часа, което е 16 и 17 часа българско време.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията