Audi: От 20 години ни пращат във Формула 1

Сделка на Red Bull с Mercedes ще укроти слуховете

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 31 Авг 2015
0
88
Getty Images

Въпрос на седмици е или дори дни, темата за бъдещето на Audi във Формула 1 да стане актуална.

С това се пошегува моторспорт шефът на компанията доктор Улрих по време на състезанието от Световния шампионат за издръжливост на „Нюрбургринг”, спечелена от Porsche.

Улрих се намира в труден период – босовете на Audi го наказаха да не се появява по състезанията от DTM, а тимът беше глобен с 200 000 евро заради указанията, които той даде по радиото на Тимо Шайдер на „Ред Бул Ринг” по-рано през сезона.

Тогава Улрих каза по радиото на Шайдер да удари Робърт Уикънс от Mercedes и Тимо го направи, като и двамата се завъртяха и отпаднаха. Така доктор Улрих няма да може да присъства на състезанията от DTM до края на сезона и пропусна надпреварата в Москва, но с оглед на старта от WEC той и без това нямаше да ходи в руската столица.

Сега Улрих отново обясни, че всички спекулации за бъдещето на Audi във Формула 1 са безпочвени, тъй като компанията има различни приоритети, върху които са изградени състезателните й програми – в Световния шампионат за издръжливост, в DTM и в GT-състезанията.

„От 20 години слушам и чета, как Audi едва ли не всеки момент ще обяви, че ще участва във Формула 1 – обясни Улрих, който не коментира дали тимът ще обжалва решението, наложено му от Германската федерация по моторни спортове и DTM. – Но фактът е, че ние все още не присъстваме в този световен шампионат. Но продължавам да се удивлявам на всички спекулации, които явно са безпочвени, които се занимават с това какво точно можем да направим във Формула 1 и с кого.”

Факт е, че тази година слуховете за евентуалното влизане във Формула 1 на Audi дойдоха от моторспорт съветника на Red Bull Хелмут Марко, който всячески се опитва да притиска доставчика на мотори на бившите световни шампиони Renault. Доктор Марко хвърли бомбата в Австрия, но след това призна, че не е водил разговори с никого в Audi, за съвместна работа по подобен проект.

Въпреки обясненията на Улрих обаче, интересът към евентуалното бъдеще на марката във Формула 1 не изчезва. На въпроса дали е възможно след година-две да видим Audi във Формула 1, Улрих се постара да отговори максимално категорично, но и дипломатично.

„Ако някой иска да участва във Формула 1 и смята, че може да реализира подобен проект и се надява да се подготви за една година, то по-добре не се занимавайте с него, тъй като той не е наясно с какво точно се е захванал”, отвърна Улрих.

Слуховете за съвместното бъдеще на Red Bull и Audi позамряха, след като Марко и Кристиан Хорнър откриха, че е възможно да пробият при Mercedes и да се договорят да получават мотори от действащите световни шампиони.

Шефът на тима на Mercedes Тото Волф заяви, че това е изкушаваща, но и опасна възможност, тъй като шампионите сами ще дадат в ръцете на един от най-силните тимове сериозно оръжие, за да се върне Red Bull на върха. В същото време се знае, че директорът на Mercedes Ники Лауда подкрепя тази идея, но противно на по-ранната информация, която се появи в медиите, все още няма окончателно решение на борда на директорите на Mercedes. Това обаче може да стане съвсем скоро и тогава доктор Улрих ще бъде оставен на спокойствие. Поне за известно време. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията