Да, мечтите са безплатни

Стоилов и Йоканович доказаха колко далеч сме от нормалния футбол

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 27 Авг 2015
0
1584

Станимир Стоилов и Славиша Йоканович доказаха за денонощие колко сме далеч от нормите на европейския футбол.

Какво е общото, ще запитате?

Ами това, че те и двамата можеха днес да водят български отбор и да чакат с него жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

Между впрочем, единият го е правил...

Мъри за 14 месеца се превърна в един от най-котираните треньори в Източна Европа. Не е преувеличено. Той пое Астана през юни 2014-а, елиминира три отбора в Европа и докара нещата до плейоф за групите на Лига Европа, загубен от Виляреал.

Стоилов – царят на Казахстан

Мъри направи най-големия подвиг в кариерата си далеч от дома

Скоба - до този момент Астана не бе елиминирал никого в турнирите на УЕФА и година по-рано бе разсипан с 0:5 от Ботев. Пак скоба - пловдивският тим бе воден от Мъри Стоилов.

През ноември 2014-а треньорът и постоянният му екип, непроменен вече 10 години с Цанко Цветанов и Саид Ибраимов вътре, развяха български флагове, след като Астана за първи път в историята стана шампион на Казахстан.

Продаде двама от най-добрите си играчи, заживя в блясъка на славата, но нямаше селекция като за надграждане на успеха.

А ето, че днес е в Шампионската лига. Мъри Стоилов отново елиминира три отбора поред, както го направи и миналия сезон.

Година по-рано спря в третото препятствие - Щутгарт, когато водеше Ботев.

Изобщо - човекът, който сбъдна мечтите на Левски в два поредни сезона с четвъртфинал за Купата на УЕФА и групи на Шампионската лига, доказва отново. Мечтите във футбола и не само, са безплатни. С умения и постоянство, както и вяра във философията, трябва да ги преследваш.

Стоилов има зад гърба си резултати, които му отварят вратите за руското първенство, на първо време. Сигурно е, че ще тръгне натам, а защо не и да се прицели на Запад. Името му вече гърми из очерци в сайта на УЕФА... Астана е в Шампионската лига.

Невероятно, но факт.

Мъри бе уволнен от Левски и Литекс за лоши резултати. След един слаб месец, един слаб полусезон, да кажем. Без цялостен анализ, че 3-4 недобри мача не изтриват 3-4 силни и градивни години, след които остава и наследство.

Просто като гарнитура, като допълнение, като факт, който доказва тезата, че у нас не можем да ценим потенциала и качеството.

Същият човек, който изгони Мъри от Левски и спря кранчето с мечтите преди 7 години, не оцени и уволни и Славиша Йоканович, минал едва за няколко месеца през "Герена".

Той за 90 дни това лято постигна промоция във Висшата лига с Уотфорд, отиде в Израел и закара Макаби в групите на Шампионската лига.

За Левски обаче не бе достоен...

Нищо - ще гледаме техните отбори в Лигата, а не наши, български. И ще се надяваме един ден да има ръководители, стратегии и мислене, което да позволят на тези, които могат и искат да работят, да променят статуквото в родния футбол.

Поне мечтите са безплатни, нали?

Мъри го доказа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията