Андрей Кириленко пое руския баскетбол

15 души влизат в новия управителен съвет

Sportinglife
Sportinglife 07:50 ч., 26 Авг 2015
0
667
Lifenewscontent.ru

Легендата на руския баскетбол Андрей Кириленко е новият президент  на местната федерация.

Бившият играч бе избран на поста с гласовете на 215 от присъстващите на конференцията 219 делегати.

На поста Кириленко заменя Юлия Аникеева, която часове преди това подаде оставка.

В последните две години в руския баскетбол избухнаха серия от конфликти като върха им бе изпратеното до местната федерация писмо от ФИБА, с което от централата обявиха, че може да се стигне до изваждане на всички национални отбори от международните състезания.

Проблемите не бяха разрешени и в съда, който през юни бе категоричен, че в срок до два месеца трябва да бъдат проведени нови избори за президент на руската федерация.

На тях Кириленко бе единственият кандидат за поста. За кратко негов опонент бе изпълнителния директор на федерацията Дмитрий Домани, но в последствие той оттежли кандидатурата си.

„Обичам много баскетбола. Израстнах пред очите на всички, извървял съм всички стъпки. Знам как функционира той и ще отделям нужното внимание на всяко направление. Преживяваме криза на доверието, а конфликтите се отразяват на позициите ни в международен план. Основната ми задача сега е консолидация на силите”, бяха първите думи на новия президент.

„До този момент в кариерата си имах 11 съотборници, сега те са 220. Готов съм на диалог, очаквам същото от членовете на федерацията. Заедно ще вървим напред. Искам в страната да има поне по един човек във всяко семейство, което да обича този спорт, да играе или да гледа баскетбол”, допълни още Андрей Кириленко.

Изборът бе приет със задоволство и от ФИБА. Спортният й директор Коста Илиев обяви, че не са открити нарушения в хода на конференцията, на която Кириленко бе избран на новия си пост.  Тепърва обаче от организацията предстои да оценят новата ситуация в руската федерация.

Очаква се скоро новият ръководител да има среща и с министъра на спорта в Русия Виталий Мутко. „Търсим възможност да се видим с него. Сега искаме да видим как ще работи новият екип и как ще се отнася към задачите си. Между това да играеш баскетбол и да го ръководиш има сериозна разлика”, коментира Мутко.

На конференцията бе избран и нов Управителен съвет. Той е от 15 души и в него влизат настоящия баскетболист и бивш съотборник на Кириленко Виктор Хряпа, Сергей Панов, Светлана Абросимова и други.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията