Пет мита за волейбола

Помагат ли физическите данни, феновете и имиджа на фаворит

Sportinglife
Sportinglife 18:20 ч., 25 Авг 2015
0
271
GETTY IMAGES

Отборите с високи играчи винаги побеждават

Това в никакъв случай не е само мит. Достатъчно е да си спомним за двубоите между България и Русия в последните години. Волейболистите на Сборная имат сериозно предимство на блок заради физическите си данни.

Горе-долу същата е ситуацията когато играят европейски срещу азиатски отбори.

Същото е и при жените. На световната купа, която тече в момента Русия например спечели срещу Япония и благодарение на факта, че волейболистките на Сборная са с 11 см по-високи от своите съпернички.

Най-добрия играч и най-добрия отбор

Безспорен факт е, че независимо, че става дума за колективен спорт, играта на всеки отбор зависи от най-силният му играч. Ървин Н`Гапет във Франция, Владимир Николов в България, Иван Зайцев в Италия – примерите могат да бъдат десетки.

Всъщност това не е нещо, което е типично само за волейбола – в американския баскетбол, например, двубоите от плейофите се възприемат и като битка на онези джокери, с които клубовете разполагат.

Малко са случаите, в които въпреки силните изяви на своите лидери тимовете регистрират поражения.

Подкрепа за домакините

Мнозина смятат, че подкрепата от трибуните помага. Една от големите звезди на световния женски волейбол Екатерина Гамова обаче признава, че докато играе не чува шума от публиката.

Но на по-младите и по-неопитните няма как да не се повлияят. Макар че има играчи, които казват, че не се интересуват на чия страна са феновете, стига само да ги има.

През юли българските волейболисти не спестиха похвали за феновете във Варна и не еднократно изразиха благодарности за подкрепата. Но пък факт е, че на нито един от последните 10 световни първенства при жените, например, не са побеждавали домакините. Горе-долу същото е и при олимпийските игри. Изключение са само игрите в Москва през 1980 г.

Олимпийските шампиони са по-силни от всички

Не винаги. При мъжете например последните два олимпийски шампиона – САЩ и Русия не успяха да повторят успеха си и на световно първенство след това. При жените тенденцията е още от 1996 г.

Тогава в Атланта шампион стават американките. Две години по-късно те вземат и световната титла. След това обаче олимпийския шампион не се чувства особено комфортно на шампионатите на планетата.

Букмейкърите разбират от волейбол

По някога е така, понякога – не. На световната купа при жените до този момент видяхме и двете. Русия например бе в ролята на фаворит срещу Япония, но започна с тежко поражение в първия гейм.

САЩ бяха фаворит срещу Сърбия, но отстъпиха. Но пък в глобален мащаб – на световното първенство за жени през миналата година фаворит и победител стана САЩ. Но пък победата на Бразилия в Лондон бе неочаквана.

При мъжете прогнозите също са на приливи и отливи. България например бе сочена за фаворит срещу Белгия в полуфиналите на втора дивизия на световната лига и така се и оказа.

Франция обаче в никакъв случай не бе сред очакваните победители във финалите след това, а спечели първото място.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията