Везенков с нова награда, пожела си добър национален отбор

Искам да спечеля всичко с Барселона, категоричен е баскетболистът

Sportinglife
Sportinglife 18:35 ч., 24 Авг 2015
0
841
GETTY IMAGES

Една от най-големите български баскетболни звезди – Александър Везенков получи поредното си отличие – наградата „Едно сърце, една игра” на името на спортния журналист Рачо Колев.

Отличието се връчва на Везенков за втора поредна година. То става притежание на най-добрия млад баскетболист на България до 21 години, определен след анкета.

Баскетболистът все още не знае испански

Александър Везенков призна, че тепърва предстои да започне да учи испански, въпреки че от близо месец е играч на Барселона.

„Знам някои думи на испански, но мисля, че за около месец ще се справя. Баскетболът е еднакъв навсякъде.”, категорично заяви талантът.

Той не пропусна да благодари на семейството си за помощта, която му оказват.

„Моите родители и сестра ми ми помагат да остана здраво стъпил на земята. Както и някои приятели. Всички те не спират да ми повтарят, че все още нищо не съм постигнал.

Винаги искам да ставам още по-добър. Трябва да се докажа в Барселона и се надявам това да стане в най-скоро време”, отсече Везенков.

„Тази награда е много голяма чест за мен, защото е на името на един човек, който обичаше много баскетбола и имаше виждане за тази игра. Много съм щастлив, че я получавам за втора поредна година”, заяви Везенков, който от новия сезон ще играе в испанския гранд Барселона.

„От началото на кариерата ми исках от стъпка по стъпка да се изкача колкото може по-високо. Тази година стъпката беше Европа, защото чувствам, че още не съм готов за НБА. Аз искам още да се уча. Отивам в клуб, който помага на по-младите да се учат.

Първо трябва да се докажа в Барселона. Искам да спечелим всички титли – те са четири. Това е трудно задача. Искам да помогна на отбора в каквото мога. Мисля, че има време за НБА.

От Мемфис на края на сезона бяха по-близо до мен, но нямах гаранции, че ще остана в Драфта и ще се пробвам догодина или след две години. НБА е една дълга мечта, но за по-нататък”, коментира българската баскетболна звезда.

Стоичков със съвети към баскетболиста

Александър Везенков на практика е вторият българин, който влиза в семейството на Барселона. Легенда при каталунците от години е Христо Стоичков.

„Разговарях с него. Той ми каза всичко, което трябва да ми каже. Той е легенда в Барселона и като те гледат, че си българин свързват твоето име с неговото.

Пожела ми успех. Много обичам футбола. Ще гледам мачове на футболния Барселона в свободното си време и със сигурност ще посетя и музея на клуба“, разкри Александър Везенков.

„Не ме притеснява конкуренцията, защото знам, че в Евролигата максимумът, който може да се играе е 20-30 минути. Знам, че конкуренцията ще е голяма, но ако ме беше страх от конкуренцията щях да си остана в Арис и да играя по 40 минути”, допълни талантът.

Везенков коментира и ситуацията около националния отбор. През това лято тимът не се събра, тъй като няма официални турнири, в които да участва, не бяха осигурени и тренировъчни лагери и контроли.

„Трябва да се гледа позитивно и ако може някой треньор да застане начело на националния. Първата стъпка е според мен да се върнат близнаците Иванови, да се вземе един много добър чужденец и да се обединим всички, за да направим нещо добро.

Мисля, че има и други много добри играчи и ако се обединим ще направим нещо добро. Трябва да гледаме позитивно и следващото лято да сме всички, които искат да играят за националния отбор. Трябва всички заедно да се учим и да направим нещо хубаво.

Малко съм живял в България, но виждам трудностите, които има в баскетболът. Мисля, че големият проблем е, че няма идоли. В Гърция например децата имат примери и искат да са като някой.

Има много добри играчи българи и мисля, че всички заедно можем да върнем българския баскетбол, където му е мястото”, категоричен бе Александър Везенков.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията