Защо Ferrari реши да задържи Райконен

Причините не са никак малко и всички звучат разумно

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 21 Авг 2015
0
1783
Getty Images

На пръв поглед решението на Ferrari да задържи Кими Райконен за още един сезон изглежда консервативно, но всъщност е доста логично и причините за него са доста сериозни.

С обявяването на новия договор на финландеца точно преди началото на уикенда за Гран при на Белгия от Скудерията сложиха край на постоянните спекулации и вече могат да се съсредоточат изцяло върху подобряване на представянето си на пистата. А може би дори и върху гонитбата с Mercedes.

Да видим обаче кои са основните причини за това босовете на Ferrari да задържат Райконен в Маранело за още една година.

Във Ferrari искат стабилност

Политическите игри са част от ежедневието в Маранело и в тях участват всички – както пилотите, така и шефовете. Единственото изключение е Кими Райконен.

Миналата година проблемите с Фернандо Алонсо разтърсиха Скудерията и доведоха до сериозни промени, които вече дават резултат.

В Маранело не обичат да сменят твърде често пилотите си, за последните 15 години за тима са карали едва 6 пилоти: Михаел Шумахер, Рубенс Барикело, Фелипе Маса, Кими Райконен, Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел.

През 90-те години не беше така, но тогава и тимът, и компанията бяха доста по-различни.

Кими дава стабилност – както в отношенията с Фетел, така и при работата си с тима, което е важно.

Райконен и Фетел работят добре заедно

За да си №1 във Ferrari не е достатъчно да си много талантлив пилот, трябва да си отдаден на каузата и да се справяш добре с политиката.

Михаел Шумахер беше идеален пример за това, а сега Фетел иска да изпълни неговата рецепта, въпреки че Алонсо не успя изцяло.

Кими е бърз, но на практика е №2. Той е към края на кариерата си и това не го притеснява.

Но, както стана дума, той е бърз, така че Фетел трябва да полага сериозни усилия, за да остане пред него. Идеалната ситуация за шефовете на тима.

Освен това двамата се разбират добре, включително и извън пистата, което също помага.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията