Велоергометър - тайната на по-бързото бягане

Британски изследователи с интересен експеримент

Sportinglife
Sportinglife 17:55 ч., 20 Авг 2015
0
116

Ако сте бегач, който се стреми да счупи собствения си рекорд, вероятно трябва да включите велоергометъра в тренировъчната си програма.

Ново проучване, поместено в журнала "Strength & Conditioning Research", твърди, че четвърт час или повече интензивно въртене на статичното колело на ден, ще ви направи по-бързи.

Изследователският екип вярва, че подобрението произтича от повишената сърдечна честота, постигната при съкратен период на почивка между интервалите на натоварване, което помага на мускулите да се адаптират по-бързо към рутинните тренировки.

За експеримента учените наблюдавали 32-ма бегачи на дълги разстояния, които бягат най-малко 25 мили седмично.

Те били разделени на четири групи.

Три от групите прекарали две седмици в тренировки на велоергометър и поддържане на обичайната си рутина.

Последната група била наблюдавана докато изпълнява обичайната си тренировъчна програма.

Групите на колоездачите преминали през шест различни 15-минутни сесии.

Всеки спортист участвал в "спринт" на статичното колело за 10 секунди, но интервалите за почивка на всяка група били различни - 30 секунди, 80 секунди и 2 минути.

В крайна сметка било установено, че групата, която е почивала по 30 секунди, е увеличила скоростта си със средно 3% на 3-километровата дистанция, която преминали всички бегачи преди началото на експеримента.

При другите групи промените били незначителни, а при групата с нормалната рутина изобщо нямало разлика.

Изследователите са на мнение, че групата с най-малкия интервал на почивка са белязали подобрение, тъй като те не са били в състояние да се възстановят напълно преди започването на следващата сесия, принуждавайки техните мускули и сърдечно-съдовата дейност да се адаптират към натоварванията.

И въпреки че сам по себе си експериментът не е много мащабен, е доказателство, че бегачите могат да подобрят представянето си с подобни тренировки, и то за кратък период.

Според Американския колеж по спортна медицина, подобни тренировки благоприятстват кръвното налягане, инсулиновата чувствителност и нивото на холестерола.

Също така ефективно се горят калории, когато времето за почивка е ограничено.

Така че си заслужава да опитаме, нали?

Източник: Huffingtonpost

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията