Райконен остава във Ferrari и догодина

Тимът реши да задържи финландеца, Ботас няма да напусне Williams

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 20 Авг 2015
0
343
Getty Images

Кими Райконен остава за още една година във Ferrari, обяви вчера тимът, а финландецът ще продължи да си партнира с 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел.

По-рано тази година се смяташе, че шефовете на тима обмислят да не се възползват от опцията да удължат договора на Райконен за още един сезон, тъй като имаха притеснения за формата му и дори търсеха негов заместник.

Но вчера оставането на Райконен в Маранело беше официално потвърдено, за неприятна изненада на №1 сред кандидатите за мястото му – финландската звезда на Williams Валтери Ботас.

„За мен, това, че ще карам още една година за Ferrari, означава, че мечтата продължава – заяви Райконен. – Скудерията е моето семейство и както винаги съм казвал, искам тук да приключа кариерата си във Формула 1.”

Миналата година Райконен се представи доста по-слабо от напусналия в края на сезона Фернандо Алонсо, а този сезон има само един подиум, но силното му представяне не е отразено от резултатите.

На няколко пъти Кими беше лишен от място на подиума или точки заради повреди в колата, както стана и в последното състезание преди лятната пауза – в Унгария заради повреда в една от хибридните системи на борда на болида му, Райконен загуби второто място.

Президентът на Ferrari Серджо Маркионе заяви по-рано тази година, че бъдещето на Райконен е изцяло в негови ръце – ясно послание към 35-годишния пилот да подобри представянето си.

Кими започна силно сезона, но след първите четири старта формата му спадна, а след това дойде неприятната повреда в Канада, която го лиши от място на подиума, последвана от катастрофата в Австрия.

След това обаче Райконен кара много силно във Великобритания и Унгария, а съотборникът му Себастиан Фетел заяви пред медиите, че иска Райконен да остане в тима и за следващия сезон.

В същото време решението на Скудерията не може да не е било повлияно и от факта, че през зимата Дениъл Рикардо подписа нов договор с Red Bull за четири години, а Валтери Ботас има контракт с Williams, в който опцията за следващия сезон е изцяло в полза на тима.

Измъкването на всеки един от двамата кандидати от настоящите им отбори би струвало твърде скъпо на отбора, като вече се появи информация, че Скудерията е платила 12 милиона евро за Ботас, но това се оказа спекулация, а Маркионе заяви, че Ferrari не е футболен отбор, който купува футболисти.

Райконен е последният световен шампион на Ferrari във Формула 1 с титлата си от 2007 година. Това е вторият му престой в тима – първият беше от 2007 до 2009, като тогава той беше освободен предсрочно, за да може Ferrari да наеме Фернандо Алонсо.

През 2012 Райконен се върна във Формула 1 и записа два силни сезона с Lotus, след което за 2014 отново беше пилот на Ferrari.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията