Излишен турнир

Световната лига загуби първоначалната си идея

Анна Николова
Анна Николова 09:30 ч., 19 Авг 2015
0
354
Fivb.org

25 години след първия си старт Световната волейболна лига – един от най-популярните турнири в спорта претърпя поредните си промени.

Три групи, няколко турнира, различни домакини – регламентът на новото издание като че ли тепърва ще бъде изясняван в детайли.

През 1990 г турнирът бе създаден от бившия вече президент на Международната федерация Рубен Акоста като състезание на елита.

Турнирът тръгна само с осем тима, а да попаднеш в него ти трябваше сериозно лоби и битка.

Успехът в Баку изкачи тима в европейската ранглиста

България вече е на четвърто място в актуализираната европейска ранглиста за мъже.  Сребърните медали на националите от Европейските игри в Баку издигнаха страната ни с една позиция нагоре в континенталната класация.

Българите изпревариха Италия, която беше втора при предишната актуализация. Лидер остава Русия.  Следват Сърбия и Полша.  Челната десетка след България и Италия се допълва от Германия, Франция, Финландия, Словакия и Белгия.

По регламент, страните, които взеха участие и на игрите в Азербайджан, и в Световната лига, трябваше предварително да обявят кое от двете състезания да им бъде зачетено за европейската ранглиста. БФВ предпочете Баку и за десетото си място в Световната лига България не получи точки.

В последствие надпреварата бе разширена до 12 отбора, но пропускателния режим си остана строг.

Важни бяха не само резултатите и имиджа на съответния отбор, но и договорите с телевизиите, финансовите гаранции и куп още неща, свързани по-скоро с маркетинга от колкото с чисто спортните елементи във волейбола.

Сериозните изисквания обаче направиха от турнира изключително елитна надпревара.

Нямаше тим, който да си позволи да играе с резерви или с втори състав.

Дори напротив.

Като значение Световната лига бе точно толкова важна, колкото и останалите турнири в календара на Международната и европейски федерации.

Затова когато през 1998 г България бе извадена от надпреварата заради липсата на договор за телевизионно излъчване и финансови гаранции, това бе прието като истинска драма.

А завръщането през 2003 г се превърна в празник за феновете на играта. На първия мач от предварителната фаза през май във Варна срещу Куба залата бе препълнена от фенове, желаещи да гледат елитен волейбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията