Какво трябва да знаем за Бундеслигата

Байерн ще направи своя рекорд, но Гуардиола няма да остане

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 14 Авг 2015
0
693

Байерн потегля довечера към нов рекорд – четвърта поредна титла. Баварците направиха мощна селекция за 78 милиона евро и никой от конкурентите дори не смее да хвърли ръкавица.

С Артуро Видал и Дъглас Коста отборът на Пеп Гуардиола изглежда прекалено силен за Бундеслигата.

Затова целта ще е много по-голяма – да се направи нов требъл. Но там конкуренцията се нарича Барселона, Реал, Манчестър Юнайтед, Челси, Ювентус...

Десет неща, които трябва да знаете за 53-ия сезон в Бундеслигата

- Артуро Видал е най-скъпата покупка на лятото. Байерн взе чилиеца за 37 милиона евро от Ювентус. След него е Дъглас Коста, отишъл отново при шампиона за 30 милиона евро от Шахтьор. Байерн плати 78 милиона за нови. Втори е Шалке, който даде 30,5 милиона.

- За 55,8 милиона евро бяха продадени футболисти от Бундеслигата в чужбина. Рекордът е на бразилеца Фирмино, преминал от Хофенхайм в Ливърпул за 41 милиона.

- Инголщад е 54-ият клуб в историята на Бундеслигата

- Винаги когато Дармщад е бил в Бундеслигата, шампион е ставал Хамбургер. За последно – преди 33 години.

- Пал Дардай (Херта) е на 39 години и е най-младият треньор. Лусиен Фавре (Борусия М) е на 57 г. и е най-старият. Освен това е и най-дълго на поста си – от 2011 година.

- Всеки клуб трябваше да преведе на германската лига по 134 000 евро – за въвеждане на видеоповторения на голлинията. Дебютно технологията бе използвана във финала за купата между Волфсбург и Борусия (Дортмунд). Седем камери непрекъснато ще заснемат вратата. Съдията ще бъде информиран, ако е сбъркал.

- Топката на Бундеслигата отново се нарича Торфабрик (фабрика за голове в превод от немски). Различава се единствено в дизайна. Панелите са черно-червено-жълти диаманти. Изобразяват единството на Бундеслигата.

- Байерн може да стане първият отбор, спечелил титлата четири сезона поред. 17 пъти в историята един тим е защитавал шампионския трофей.

- Шампионът никога не е губил първия мач на новия сезон.

- Байерн е ставал само веднъж шампион, след като е загубил в първия кръг.

Никой в Германия вече не вярва, че Гуардиола ще остане.

Най-късно отговорът на въпроса „Ще има ли нов договор или не” трябва да дойде до Коледа.

Тогава изглеждат сигурни няколко неща – Байерн ще е минал груповата фаза на Шампионската лига, ще е стигнал до четвъртфинал за Купата на Германия и ще е убедителен лидер в Бундеслигата.

Но няма да е спечелил нищо. А Байерн няма намерение да се чуди кой треньор да назначава примерно през май.

Конкуренцията за второто място обаче се очертава убийствена.

На първо място Борусия (Дортмунд) няма да се примири да бъде шести-седми в Бундеслигата.

Новият треньор Томас Тухел е копие на своя предшественик Юрген Клоп. Изглежда само малко по-спокоен.

Борусия не се раздели с големите си звезди и целта е завръщане в Шампионската лига. Но за това място се борят настоящия вицешампион Волфсбург, Борусия (Мьонхенгладбах), Байер и Шалке.

А скритият фаворит се нарича Вердер. Отдавна „бременските музиканти” не са чували песента на Шампионската лига.

„Ние не сме конкурент на Байерн, нямаме никакви шансове”, каза Дитер Хекинг, треньорът на „вълците”. Но в Германия очакват именно Волфсбург да се окаже най-големият съперник, най-вече заради финансовата мощ на спонсора „Фолксваген”.

Дъното на класирането изглежда също почти ясно. Дебютантът Инголщад и завърналият се след 33 години в елита Дармщад бяха сензациите на втора Бундеслига. Но и двата клуба изглеждат прекалено малки, за да са част задълго от футболния елит на Германия.

Кои ще бъдат откритията

Джошуа Кимих – младежкият национал на Германия направи отлични мачове за Байерн в подготовката. Но ще му е трудно да намери място в препълнената със звезди халфова линия на Байерн. „Джошуа ще стане един от най-добрите германски футболисти в следващите 10 години”, предрича Пеп Гуардиола.

Юлиян Вайгел – премина от Мюнхен 1860 в Борусия (Дортмунд). 19-годишният юношески национал има много по-големи шансове от Кимих да се наложи в халфовата линия на Борусия.

Ален Сан-Максимин – новото френско попълнение на Хановер няма да впечатлява само с ексцентричната си прическа. В родината му го наричат „Малкия Обамеянг”. Талантът бе привлечен под наем от Монако.

Уфе Бех – още един от новата атака на Хановер. Датчанинът бе купен за 2 милиона евро от Нордселанд. Има отличен ляв крак.

Андреас Кристенсен – датчанинът се оказа ненужен в Челси и за две години премина под наем в Борусия (Мьонхенгладбах).

Нико Елведи – още едно ново попълнение в защитата на Борусия (Мьонхенгладбах). Дойде за 4 милиона евро от Цюрих. Вероятно с Кристиансен ще сформират новата двойка бранители, след като Мартин Щранцел и Алваро Домингес са контузени за старта.

Фредерик Сьоренсен – Кьолн купи датчанина за 2 милиона евро от Ювентус. Високият 193 сантиметра защитник е много силен в играта с глава. Има всички предпоставки да бъде от най-добрите централни бранители.

Филип Хосинер – трансферът на австриеца в Кьолн е ясен от януари. Тогава не стана заради тумор в тестисите. Но сега всичко със здравословното състояние на Хосинер е наред. Австриецът идва под наем от Рен.

Максимилиян Егенщайн – очаква се 18-годишният нападател да е новата звезда на Вердер. Или както се надяват в Бремен, да е следващият след Месут Йозил, Диего и Йоан Мику.

Юшинори Муто – Майнц продаде Шинджи Оказаки на Лестър и взе следващ японец. Муто струва 2,8 милиона евро, дойде от ФК Токио.

Лук Кастаниос – новото попълнение на Айнтрахт трябва да смени дълго контузения голмайстор Алекс Майер. В Твенте нападателят вкара 41 гола в 114 мача.

Албин Екдал – Хавбургер взе шведа от Каляри за 4,8 милиона евро. От халфа, който преди това бе и в Ювентус, се очаква да стабилизира отбора и да спре постоянната битка за оцеляване.

Франсиско Родригес – Волфсбург привлече брата на звездата си Рикардо Родригес срещу 1,2 милиона евро от Цюрих. Швейцарският национал е само на 19 години и играе като ляво крило.

Капитаните в Бундеслигата

Филип Лам (Байерн, 31 г.) – защитник, в отбора от 2005 г.

Диего Беналио (Волфсбург, 31 г.) – вратар, в отбора от 2008 г.

Мартин Щранцел (Борусия М, 35 г.) – защигник, в отбора от 2011 г.

Ларс Бендер (Байер, 26 г.) – халф, в отбора от 2009 г.

Паул Верхаг (Аугсбург, 31 г.) – защитник, в отбора от 2010 г.

Бенедикт Хьоведес (Шалке, 27 г.) – защитник, в отбора от 2001 г.

Матс Хумелс (Борусия Д, 26 г.) – защитник, в отбора от 2008 г.

Пирмин Швеглеп (Хофенхайм, 28 г.) – халф, в отбора от 2014 г.

Алекс Майер (Айнтрахт, 32 г.) – нападател, в отбора от 2004 г.

Клемен Фриц (Вердер, 34 г.) – нападател, в отбора от 200 6 г.

Юлиян Баумгартлингер (Майнц, 27 г.) – халф, в отбора от 2011 г.

Матиас Леман (Кьолн, 32 г.) – халф, в отбора от 2012 г.

Кристиян Шулц (Хановер, 32 г.) – защитник, в отбора от 2007 г.

Кристиян Гентер (Щутгарт, 29 г.) – халф, в отбора от 2010 г.

Фабиан Лустенбергер (Херта, 27 г.) – халф, в отбора от 2007 г.

Йоан Джору (Хамбургер, 28 г.) – защитник, в отбора от 2013 г.

Марвин Матип (Инголщад, 29 г.) – защитник, в отбора от 2010 г.

Айтак Сулу (Дармщад, 29 г.) – защитник, в отбора от 2013 г.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията