Един не чул, друг не видял

Правило на път да скара родните клубове

Анна Николова
Анна Николова 07:30 ч., 11 Авг 2015
0
508
Getty Images

Българският футболен съюз отново е в центъра на шумен скандал, свързан с родната А група.

Ден след като тимът му не успя да победи Берое, макар да имаше числено превъзходство, президентът на Славия Венци Стефанов обяви, че използването на играчи до 21 години в професионалните клубове се извършва не съвсем по правилата.

„Имаше предложение за трима млади български футболисти да участват 90 минути в мачовете, стигнахме до компромисния вариант тази година да е един, догодина - двама. Имам запис от Изпълкома. Изрично се прие 90 минути на терена да играе един български футболист до 21 години”, коментира Венци Стефанов.

В прав текст

Имаше предложение за трима млади български футболисти да участват 90 минути в мачовете, стигнахме до компромисния вариант тази година да е един, догодина - двама. Имам запис от Изпълкома. Изрично се прие 90 минути на терена да играе един български футболист до 21 години.

„Направете сметка - 10 отбора, трябва да имаш поне двама или трима млади футболисти. Това значи, че поне 30 млади българи ще имат възможност до 21 години да взимат участие в мачовете на първия си отбор. Това неминуемо още тази година или догодина ще се отрази на младежкия национален отбор. Ще видите, че ще има повече момчета със самочувствие и опит, а оттам ще дойде и попълнението за националния отбор. Друг изход няма. Не можем да ги произведем като полуфабрикати и да ги пуснем на терена. Повечето от вас знаят, че един футболист се утвърждава, когато има много мачове и добие самочувствие”, обясни идеята Стефанов, който е и член на Изпълкома на БФС.

В раздел V, член 20, ал. 1, буква Ж, т. 7 обаче е записано "ФК от АФГ задължително започва срещата с 1 (един) футболист, роден след 01.01.1994 г. и трениран във ФК член на БФС минимум 3 пълни сезона (36 месеца) между 15 – до 21 години".

В нито един текст обаче не се уточнява колко време трябва да прекарват на терена въпросните играчи.

Единственото подобно изискване е за Б група, където наредбата предвижда 4 играчи, родени след 01.01.1992 да започват двубоя като трима играят минимум 45 минути, четвъртия – 90.

Според Венци Стефанов промяната е направена от изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

"Моята информация е, че Борислав Попов е написал, че може и да се вади, може и да не се вади. Ако това е така, смятам, че президентът на БФС трябва сериозно да санкционира. Може да се доберете до записа от този Изпълком. Ясно, точно и категорично беше решено - футболист до 21 години 90 минути на терена. Ако се извади един, да бъде пуснат друг. Ясно и точно. Тази година един човек, догодина двама. Ако го е направил, аз директно искам оставката на този човек”, категоричен бе босът на Славия.

За Нова телевизия клубовете заявиха, че все още не са получили в писмен вариант наредбата, нищо че първенството започна преди месец. Борислав Попов пък коментира, че не е сигурен какво е подписвал.

"Трябва да погледна в протокола. Подписвам и заверявам това, което е прието от Изпълкома. Що се отнася до оставката ми – това е от момента, в който съм стъпил на работа. Ако Изпълкома реши няма проблем", коментира той пред Нова телевизия.

Ако твърденията на Венци Стефанов се окажат верни двата най-потърпевши клуба ще бъдат първия и втория от миналия сезон – Лудогорец и Берое.

Играчите до 21 г. на които залагат в състава на шампионите са Цветелин Чунчуков и Александър Василев. В първите четири кръга Чунчуков има 90 минути срещу Литекс и 55 минути срещу Левски, Василев – 45 срещу Черно море и 34 минути срещу Монтана.

В Берое този футболист е само един – Стивън Петков. В нито един от четирите мача, които старозагорци са изиграли от началото на сезона обаче юношата на Левски не е оставал на терена цял двубой.

Максималното време, което прекарва там е едно полувреме. Срещу Славия обаче Петков не остана и толкова и бе сменен още в средата на първите 45 минути.

Дали Венци Стефанов е прав може да каже само Борислав Михайлов или видеозапис и протокол от въпросното заседание на Изпълкома в края на юни.

Факт е обаче че ако Берое бъде наказан именно Славия ще бъде един от печелившите клубове, защото точно със старозагорция бе последният засега сблъсък в първенството.

Но от друга страна подобно регламентиране изглежда логично от гледна точка на поставената цел.

Самият Петър Хубчев не еднократно призна, че именно липсата на игрова практика е основният недостатък на Стивън Петков.

Този факт обаче няма да се промени с по 25 или 45 минути на терена. Да не говорим, че подобно епизодично присъствие не помага нито на младежкия, нито на мъжкия национални отбори.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията