Голямата четворка на тенис разочарованията на сезона

Димитров, Надал, Чилич и Гулбис останаха далеч под очакванията

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 04 Авг 2015
0
2986
GETTY IMAGES

Понятието за Голямата четворка в тениса вече принадлежи към миналото, а сезон 2015 се превръща в моноспектакъл на Новак Джокович с отредени второстепенни роли за Роджър Федерер, Анди Мъри и Стан Вавринка.

През тази година обаче можем да говорим за едно друго каре – на тенисистите, които са или в центъра или съвсем близо до гигантската месомелачка наречена Топ 10 на мъжкия тенис, но въпреки това са много далеч, както от своите собствени очаквания за представянето им, така и от тези на специалистите и феновете.

Вече сме в първата седмица на американското турне и с мисъл за наближаващия US Open ще очертаем Голямата четворка на разочарованията през сезон 2015.

За съжаление е съвсем логично да открием класацията с Григор Димитров, но пък българинът най-после приключи с търсенето на нов треньор и идването на шведския специалист Йохан Ортегрен ни дава причини поне за доза оптимизъм.

Григор Димитров

Позиция в началото на 2015: №11

Настояща позиция: №16

Ключова статистика: Има едва 2 победи в 10 мача с Топ 25 тенисисти, като и двете са срещу Стан Вавринка.

Причини за спада: В момента, начинът, по който Димитров построява точките си срещу сериозните съперници напомня на виртуозен цигулар, който се опитва да остане в хармония с колегите, но няма партитури пред себе си. В определени мигове Григор е способен да изкара от ракетата си прекрасни тонове, но не и да композира цяла победна мелодия. Представянето в Големия шлем, както и директните мачове срещу съперници от Топ 20 са барометър за сезона на всеки тенисист. А талантът ни разочарова сериозно и по двата показателя – отпадане на старта на Ролан Гарос, последвано от загуба в трети кръг на Уимбълдън и 2 победи от 10 мача срещу Топ 25 (и двете срещу Вавринка). Григор не постига резултати и само веднъж е преминал първи кръг на задаващия се US Open от общо четири опита.

Плюсове: Българинът безспорно е един от най-добрите атлети в тениса и уменията му откъм контакт с топката и качество на ударите са уникални. Стилът му го прави опасен на всички настилки и неслучайно Григор има титли на клей, трева и твърди кортове. Същевременно, тенисистите узряват на различна възраст. Андре Агаси и Серина Уилямс направиха някои от най-качествените си мачове след 30-годишна възраст. На 24, Димитров определено е по-корав физически и ако развие играта си тактически, има всички качества да е член на Топ 10.

Реакция: „През този сезон имах много спадове – призна Григор. – Ранкингът говори затова, но знам върху какво трябва да работя, какво мога да подобря и сега е времето да го направя. Няколко победи могат бързо да променят ситуацията.”

Прогноза: След като се раздели с треньора си Роджър Рашийд и приятелката си Мария Шарапова, Григор заяви, че това е „лятото на новото начало”. За тенисист с толкова силен начален удар, Димитров не се справя достатъчно добре в подаванията си и е №30 при мъжете по спечелени сервис геймове. Българинът се нуждае от повече вариативност в този аспект от играта си, за да си върне позициите в ранглистата.

Рафаел Надал

Позиция в началото на 2015: №3

Настояща позиция: №9

Ключова статистика: Достигнал е четвъртфиналите в 10 случая през 2015-а (включително на Ролан Гарос, където Новак Джокович прекрати серията му от 30 победи), но е спечелил само три титли.

Причини за спада: Краля на клея все още не може да възстанови напълно увереността си и мина през няколко тежки кризи след поражението от Фернандо Вердаско в Маями. Рафа започна често да прави необичайни двойни грешки в ключови моменти, допуска доста грешки от любимия му форхенд по правата, а в бекхенда му липсва дълбочина. Бившият №1 има 2 победи в 8 мача срещу Топ 10 през сезона, а последният успех дойде през май срещу Томаш Бердих. Редицата странни поражения определено отнеха от непобедимата аура на Надал – крахът срещу Дъстин Браун на Уимбълдън беше и първият случай, в който Рафа губи от квалификант в Големия шлем.

Позитиви: Поведението на корта и желанието за развитие остават непокътнати. След загубата на Уимбълдън, Рафа пожела да се върне на любимия си клей с турнира в Хамбург, за да търси допълнителна увереност. При положение, че Надал пропусна цялото американско турне през 2014-а, испанецът има огромни шансове да се изкачи в ранглистата през следващите месеци.

Реакция: „Уверен съм, че втората половина от сезона ми ще е много по-силна – коментира Надал. – Имам мотивацията да го постигна, чувствам, че умът и тялото ми са готови за това. Ако успея да играя в турнирите, в които искам до края на 2015-а, мога да финиширам силно и да си осигуря добра изходна позиция за 2016-а. Със сигурност ще продължа да опитвам с всички сили.”

Прогноза: За Рафа повторението е ключът. Испанецът намира ритъма си в дългите размени от основната линия и инжектира самочувствие от това да ги печели, както и да записва победни серии. Затова и триумфът в Хамбург може да се окаже от огромно значение. Надал разполага с повече дълбочина в играта си, отколкото демонстрира в момента. Испанецът все пак е двукратен шампион на Уимбълън и знае отлично как да покрива мрежата, може и да сервира безкомпромисно. Преди няколко години Матадора сподели, че е направил промени в хвата и подготовката за ударите си, за да стои по-агресивно на корта. Може ли сега Рафа да напипа нужните настройки по представянето си, които да му подсигурят силно представяне в Монреал, Синсинати и Ню Йорк?

Ернест Гулбис

Позиция в началото на 2015: №13

Настояща позиция: №81

Ключова статистика: 11 загуби в първи кръг и 0-13 при загубен откриващ сет през 2015-а.

Причини за спада: От достигнатия полуфинал на Ролан Гарос 2014, Гулбис се добра до едва три успеха от пет участия в Големия шлем. Латвиецът продължава да изглежда много скован при форхенда си и леко напомня на сърфист, който се опитва да се закрепи върху огромна вълна. Гулбис често се пропуква при дълбоки топки, а не се справя никак добре под напрежение – спечелил е само един от шест решителни сета.

Бившият член на Топ 10 нерядко избира изключително странни удари и изглежда незаинтересован от възможността да се възползва от слабостите на съперника. Играта на Гулбис е много повече базирана върху това, той да пласира уинърите си, отколкото да затруднява съперниците.

Плюсове: Гулбис е тенисист, който е превърнал моментните скокове и свободния падания из ранглистата в ежедневие. Дотолкова, че понякога изглежда, че латвиецът се срива тотално в някой сезон само, за да може да се освободи от напрежението на очакванията. Играта на Гулбис разчита в огромна степен на тайминга и увереността в ръката му, така че и съвсем леки отклонения го пращат в бездната на непредизвиканите грешки. Контузия в рамото го лиши от възможността да се подготви нормално за сезон 2015, но това вече е в миналото и изглежда като някаква основа за Гулбис да върви нагоре в ранглистата.

Реакция: „Колкото по-малко обмисляш ситуацията, толкова по-добре – споделя Гулбис. – Ако постоянно анализираш отново и отново, това с нищо не ти помага. Чувствам се щастлив, когато постигам успех, но не ми се е случвало скоро, така че не съм особено доволен от себе си. Единственият ми отговор на това са тренировките, които да ме отведат до победите.”

Прогноза: Добрата новина за Ернест е, че има да защитава едва 45 точки на US Open. Лошата е, че не е минавал втори кръг в Ню Йорк от дебюта си през 2007 година. Предвид резултатите му през сезона е трудно да повярваме, че точно сега Гулбис ще пробие напред. Но от друга страна латвиецът е способен да шокира всички, когато очакванията към него са най-ниски.

Марин Чилич

Позиция в началото на 2015: №9

Настояща позиция: №8

Ключова статистика: 3 победи и 4 загуби в Мастърс турнирите

Причини за спада: Измъчван от контузия в рамото, шампионът от US Open пропусна първите два месеца от сезона. Хърватинът се представя крайно незадоволително в Мастърс турнирите и страда срещу много по-нискокласирани съперници. Шест от десетте поражения на Чилич през сезон дойдоха срещу тенисисти извън Топ 25.

Плюсове: През 2014-а, Чилич изигра рекордните за него 75 мача в един сезон, което вероятно е и един от факторите за неотшумяващите болки в рамото. На Уимбълдън хърватинът заяви, че контузията му вече не го притеснява, а и трябва да е по-свеж физически заради малкия брой мачове през този сезон. Чилич винаги се е придвижвал по корта изключително добре за размерите си и играе с повече агресия, откакто негов тренор е Горан Иванишевич, заради което и вече има една титла от Големия шлем във витрината си.

Реакция: „Просто ми трябва време – заяви Чилич. – И няколко победи, разбира се. Играя по правилния начин, тренирам по правилния начин, но понякога взимам грешните решения в ключови моменти и това ми пречи.”

Прогноза: Чилич доказа, че е преодолял контузия, като спечели няколко изтощителни петсетови битки по пътя към четвъртфиналите на Уимбълдън. Марин има способността да показва най-добрия си тенис в турнирите от Големия шлем, достигайки тази фаза на три от последните четири надпревари от славното каре. Интелигентен и крайно мотивиран, Чилич ще търси добри резултати в Монреал и Синсинати, за да смали напрежението от приближаващата защита на трофея на US Open. Хърватинът е спечелил 13 от 17 тайбрека през този сезон, което може да му е от полза в Ню Йорк.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията