Скандалите в италианския волейбол набират скорост

Треньорите скочиха срещу новия селекционер на националния отбор

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 03 Авг 2015
0
1006
Fivb.org

66 дни преди старта на европейското първенство по волейбол за мъже скандалите в едната от страните домакини на проявата -  Италия - набират скорост.

Късно снощи новият селекционер на мъжкия тим Джанлоренцо Бленджини обяви имената на 16-те състезатели, които днес се събират на базата на тима в Кавалезе и започват подготовка за световната купа в Япония през септември и за Евроволей през октомври.

Специалистите впечатлени от избора на Бленджини

Авторитетния специализиран сайт worldofvolley.com похвали новият национален селекционер на Италия Джанлуиджи Бленджини за избора му на играчи за предстоящите турнири.

„Толкова много силни волейболисти. Бленджини му предстоят „тежък избор” когато ще трябва да определя стартовата шестица сега. Зайцев се връща на обичайнта си позиция на диагонал, а като посрещачи ще играят Хуанторена и Филипо Ландза. За мястото на Зайцев обаче спорят и много класни играчи като Лука Вентори и Джулио Саби. Това определено са трима изключителни състезатели, които ще бъдат на разположение на селекционера. Своя шанс като посрещачи очакват и Олег Антонов и Джакопо Масари. Всичко това говори за много силен състав”, анализираха авторите на сайта.

Списъкът бе очакван с огромен интерес след като в началото на юли бившият вече наставник Мауро Беруто извади от състава четирима от играчите, считани за част и от титулярния състав на Италия – Иван Зайцев, Драган Травица, Луиджи Рандацо и Джулио Саби. Двама от тях – Зайцев и Саби - обаче бяха „помилвани” за предстоящите турнири. Травица и Ранданцо пък така и не получиха повиквателна от селекционера.

През юли официалната версия за изваждането на четиримата бе „дисциплинарни нарушения”. Малко преди да бъдат извадени от състава обаче някои от играчите си позволиха публично да критикуват решенията на Мауро Беруто. Той обаче бе категоричен, че има пълната подкрепа на италианската федерация.

Без четиримата обаче Италия се провали във финалите на Световната лига и изобщо не стигна до битката за медалите. Десет дни след завръщането си в страната селекционерът Беруто проведе дълъг разговор с ръководството на федерацията, след който обаче и двете страни запазиха мълчание. Дни по-късно наставникът публикува снимка в социалната мрежа, с която даде да се разбере, че напуска поста.

В края на миналата седмица за негов наследник официално бе назначен Джанлоренцо Бленджини. Договорът с него е до края на октомври, а задачата му ще бъде да класира Италия за олимпийските игри в Рио де Жанейро от турнира за Световната купа. Надпреварата е в началото на септември в Япония, а квота получават първите два тима в крайното подреждане. След това Бланджини ще води тима и на Евроволей, където ще се гони медал.

След шампионата федерацията ще проведе ново заседание, на което ще разгледа постигнатото и в зависимост от резултатите, ще прецени дали да предложи нов контракт на наставника.

Решението на федерацията обаче се размина сериозно с мнението на привържениците и на самите състезатели. Според анкета на авторитетния сайт volleyball.it на поста е трябвало да бъде назначен българският треньор Радостин Стойчев. Кандидатурата му спечели 51,83 % от гласовете. За новия наставник на „адзурите” пък гласуваха едва 4,1% от феновете.

След тях срещу новия треньор се обявиха и колегите му. Според Асоциацията на треньорите в Италия избирането му на поста след като е наставник на Лубе Банка Марке Чивитанова дава определено предимство на клуба.

„Италианската асоциация на волейболните треньори не поставя под въпрос качествата на Бленджини, но се противопоставя на съвместяването на два поста. Тази ситуация дава явни предимства на клуба му (Лубе Банка Марке Чивитанова) и поставя треньора в позиция, която предизвиква разбираемо недоверие към него и не му позволява да работи с необходимото спокойствие", написаха в официално съобщение италианските треньори.

Писмото им обаче на този етап остава без отговор. Единственият коментар на самия Бленджини бе оповестения списък с имена на играчи за началото на подготовката. Освен двамата „помилвани” в групата за първи път е и кубинецът с италиански паспорт Османи Хуанторена. Бившата суперзвезда на Тренто обаче попадаше в сметките и на предишния селекционер Мауро Беруто.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията