Ще остане ли Русия извън Евробаскет 2015?

ФИБА даде срок до 9 август за решаване на проблемите

Анна Николова
Анна Николова 09:55 ч., 30 Юли 2015
0
627
Getty Images

Скандалът около ръководството на руската баскетболна федерация е на път да прескочи границите на страната. Проблемите в една от водещите сили в този спорт започнаха още в края на 2013 г. когато съдът в Москва призна за недействителни изборите за президент, на които начело на федерацията бе избрана Юлия Аникеева. Тогава тя изпревари с 34 гласа бившата руска националка Светлана Абросимова.

След серия от обжалвания и съдебни процедури на 18 юни тази година съдът задължи федерацията да проведе нови избори в рамките на следващите два месеца. Все още обаче окончателна дата за нови избори няма. Според едни те трябва да се проведат на 17 август, ден преди изтичане на крайния срок, даден от съда. Според други обаче датата трябва да е 25 август.

Кириленко все още е единственият кандидат

Независимо, че все още не е на 100% сигурно дали изборите за нов президент на Руската федерация ще се състоят на предварително обявената дата 25 август, на този етап кандидатът за поста остава само един – бившият баскетболист Андрей Кириленко.

Кандидатурата му бе обявена още преди месец и получи сериозна подкрепа от баскетболната общност в страната.

През тази седмица се оказа, че и търпението на ръководството на световния баскетбол е на изчерпване. С официално писмо от ФИБА предупредиха, че ако ситуацията не се промени до 9 август националният тим на Сборная може и да не участва на европейското първенство, което е през септември.

В писмото, подписано от президента на ФИБА Орасио Мураторе и генералния секретар Патрик Бауман и адресирано до Юлия Аникеева, изпълняваща длъжността президент на РФБ се изразяват притесненията на ФИБА от факта, че съществуват две различни ръководства на федерацията, които си пречат.

„Въпреки посещението на президента на ФИБА в Русия и множеството проведени срещи до реална промяна на ситуацията не се стигна. Нещо повече – никоя от двете страни не показва задължителните за такава ситуация намерения да се стигне до единство и стабилност”, се казва в писмото.

Затова с решение от 22 юли 2015-та, Изпълнителният комитет на ФИБА изключва Руската баскетболна федерация от редиците си.

Решението влиза в сила с незабавен ефект, като разбира се, отборите, които вече са започнали участието си в Европейски първенства за подрастващи, както и девойките до 18 години, които стартират след няколко дни, ще изиграят мачовете си.

ФИБА даде срок на Русия до 8-9 август, когато централният борд на ФИБА се събира в Токио, да реши всички проблеми, или санкцията ще остане.

„Едва ли някой е изненадан от тази ситуация, всичко в нашия баскетбол върви надолу. Колкото по-бързо бъде разрешена тя, толкова по-добре. За ФИБА е важна легитимността и яснотата в юридически план, а такива липсва. Затова и се стигна до всичко това. Но пък и никой не иска да поеме отговорност за случилото се.

Федерацията в момента си има ръководство, макар и временно и то е длъжно да работи заедно с ФИБА за разрешаване на проблемите. Мерките, които от там са предприели са сериозни и ултимативни”, коментира бившият руски национал Андрей Кириленко, който е сред кандидатите за поста президент на руската федерация.

„Изпълкомът, който твърди че трябва да управлява според решението на съда – онзи от февруари 2010 г. е категоричен, че изборите трябва да са на 25 август. Аз обаче съм съгласен с мнението, че законът ще бъде изпълен само ако са 17 август. Излиза че пак можем да опрем до съд. Така обаче можем да продължим до безкрай, а от това баскетболът не печели”, коментира пред руските медии почетният президент на руската федерация и член на Централното бюро на ФИБА Сергей Чернов.

„Трябва цялата баскетболна общественост да седне заедно и да се разберем как ще продължим от тук нататък. И не бива да се стремим към конфронтация, а към компромиси и договорки. Федерацията на няколко пъти призовава за подобни действия, но от другата страна нямаше чуваемост. Писмото на ФИБА просто отразява реално ситуацията, която е стигнала до една неприемлива крайност. Трябва да се разберем и по отношение на изборите, които трябва да се проведат по правилата на нашата федерация и тези на ФИБА. Дали наказанието ще бъде отменено зависи от това колко бързо ние ще постигнем договорка”, обясни генералният секретар на Руската федерация Андрей Архангелский.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията