Райконен замрази трансфера на Ботас във Ferrari

Решението за бъдещето на Кими беше отложено от тима

Sportinglife
Sportinglife 14:40 ч., 29 Юли 2015
0
557
GETTY IMAGES

С пилотирането си в Гран при на Унгария в неделя Кими Райконен даде повече от сериозна заявка да запази мястото си във Ferrari за следващия сезон – финландецът направи отличен старт и излезе втори от пета позиция, а до повредата в хибридната му система беше най-сериозният преследвач на лидера Себастиан Фетел.

Съдбата на Кими трябва да стане ясна в най-близко бъдеще, тъй като тимът има опция в своя полза, за да удължи или не договора на финландеца за още една година.

Според италианските вестници, срокът на тази опция е 31 юли, а Corriere dello Sport обяви, че от Скудерията са се разбрали с Williams, за да вземат Валтери Ботас на мястото на Кими и дори са откупили договора на финландеца срещу 12 милиона евро.

В Унгария нито Кими, нито Ботас пожелаха да коментират темата, но все пак Валтери намекна, че не знае къде ще кара догодина – може да остане в Williams, но може и да премине в Маранело.

„Мисля, че ще използвам лятната пауза, за да се скрия в горите във Финландия”, обясни Ботас, който допълни, че е уморен да коментира спекулации за бъдещето му.

Райконен може да бъде доволен от представянето си в Унгария, което дойде след няколко по-слаби състезания за него, а от тима обявиха, че няма да има нищо ново по темата за бъдещето на Кими през лятната пауза, както и че решаването на този въпрос се отлага.

Според Пино Алиеви от La Gazzetta dello Sport всички в Скудерията са останали приятно изненадани от пилотирането на Райконен, а Кими най-после е получил автомобил, с който да се бори за място в челото.

„Повредата, заради която Райконен беше принуден да се откаже от състезанието на практика скри доброто представяне на финландеца, но карането му накара няколко източника от тима да кажат: „Това е Кими, когото искат да гледат тифозите и пилотът, когото наеха шефовете на Скудерията.”

Райконен получи висока оценка и от бившия пилот във Формула 1 и звезда на Ferrari Мика Сало.

„Това представяне на Райконен ме кара да смятам, че Кими може да остане в Маранело и за следващия сезон”, коментира Сало пред финландската телевизия MTV3.
Силното представяне на Райконен допълни радостта от победата на Себастиан Фетел в Унгария и веднага се появиха информации, че в Маранело може да решат да продължат да развиват SF15-T, за да се борят за титлата с пилотите на Mercedes.

Бившият шеф на Renault Флавио Бриаторе побърза да охлади ентусиазма, от който сякаш се зарази и Фетел, който каза, че Скудерията ще се опита да направи и „невъзможното и да се бори с Mercedes”.

„Този сезон спечелването на титлата във Формула 1 от Ferrari изглежда невъзможно, но догодина нещата ще стоят по-различно...”, обясни Бриаторе.

И накрая шефът на тима Маурицио Аривабене обясни, че с тази победа на Фетел отборът е изпълнил целта, поставена преди началото на сезона – поне две спечелени състезания.

„Ако вземем трета победа, то аз ще съм в рая – заяви Аривабене. – Вече спечелихме две състезания, но трябва да останем здраво стъпили на земята. Mercedes си остава най-силният тим, а ние все още сме преследвачи, но сме все по-близо.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията