Русия дебютира като домакин и в плуването

Американка стана първата шампионка в Казан

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 26 Юли 2015
0
191
Getty Images

След три години, за първи път в своята история Русия ще бъде домакин на световно първенство по футбол. Преди това да стане факт обаче, също за първи път в историята, страната приема световното първенство по плувни спортове.

Домакин на надпреварата е Казан. Наградният фонд е 5,5 милиона долара.

Решението бе взето още през 2011 г. и така домакините имаха 4 години,за да изградят необходимата инфраструктура. Тя обаче бе готова почти изцяло само за две години – още за Универсиадата през 2013 г.

Основна част от състезанията се провеждат на „Казан Арена”. За целта на стадиона е направен плувен басейн. Решението естествено предизвика недоволството на местните футболни привърженици. На стадиона, открит само преди две години, своите мачове играе Рубин. От две години заради новото съоръжение клубът се радва на страхотна посещаемост и добър телевизионен рейтинг.

Заради първенството тимът трябваше да се премести на друго съоръжение. Всъщност именно това е било условието Международната федерация по плуване да даде домакинството на Русия. На практика на Казан Арена футболни двубои ще могат да се играят едва през пролетта на следващата година.

Сега там има изградени два басейна – основен и тренировъчен. Състезанията в основния могат да бъдат гледани от 45 000 зрители. Съоръжения има изградени и на брега на река Казанка, те са предназначени за турнира по клиф дайвинг (скокове във вода от високо).

Българското участие

България започна с 20-о място в Казан

Христина Дамянова започна с 20-то място на соло в турнира по синхронно плуване от световното първенство в Казан (Русия). На техника националката събра сбор от 72,8160 точки.

В понеделник е волната програма на соло, в която България ще бъде представена от Даниела Бозаджиева.

Днес е надпреварата при дуетите, които също започнат с техника. От българките ще стартират Даниела Бозаджиева и Христина Дамянова.

Волната програма при дуетите е на 28 юли, вторник, където ще стартират Дамянова и Златина Димитрова.

Общо 75 са комплектите медали, които ще бъдат разиграни във времето до 9 август – плуване, синхронно плуване, плуване в открити води, скокове, водна топка, клиф дайвинг.

Първите носители на отличият вече са ясни. Големите герои на старта са представителката на домакините в синхронното плуване Светлана Ромашина, китайката Ву Минся, Чад Хо, Хейли Андерсън.

Светлана Ромашина спечели своя 16-и златен медал в соловите изпълнения в синхронното плуване. Това бе и първият медал за отбора на домакините, чиято цел естествено е първото място в крайното класиране по нации.

Ромашина обаче попадна в центъра на вниманието и заради яростната си защитата на тезата, че в тази дисциплина не бива да се разрешават изпълнения на мъже. „Това е женски спорт. Тук са важни грацията, чистотата на линията. Нещо, което не виждаме при смесените двойки. Няма начин да ме убедят да участвам в подобен дует. Щастлива съм, че на олимпиадата в Рио няма да има състезания в тази дисциплина”, заяви Ромашина след успеха си в Казан.

Китайската състезателка с скоковете във вода от триметров трамплин Ву Минся е най-възрастната световна шампионка в дисциплината. Заедно с партньорката си в Ши Тинмао тя спечели златото, а това бе 14-я й медал на световно първенство. Китайката обаче е единствената състезателка в дисциплината, която печели медал на осми световен шампионат. Нещо повече – първата й титла е спечелена през 2001 г. във Фукуока когато е едва на 15 години и 258 дни.

Своят герой в първия ден имат и в ЮАР. Нищо че името му – Чад Хо прилича повече на китайско, той всъщност е първият състезател от Южна Африка, който печели титлата в плуването в открити води. Битката за титлата между Чад и германския състезател Роб Мутфелсьом бе епична и се наложи да се използват и електронните системи, които показаха, че именно Хо е докоснал първи сензорния панел в 5-километровата дистанция. „400 метра преди финала единственото, което правех без да се уморявам бе да си повтарям „можеш”, „можеш”, „можеш”, призна след финала новият шампион.

При жените титлата на 5 км плуване в открити води спечели американката Хейли Андерсън. Тя е третата, която в кариерата си има поне две титли в дисциплината. Другите две състезателки с подобно постижение са рускинята Лариса Илченко с пет златни медала и италианката Виола Вали. Андресън всъщност бе първата шампионка на първото световно първенство, на което Русия е домакин.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията