McLaren може да блокира връщането на Бътън в Williams

Рон Денис не иска да „даде” британеца на свой съперник

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 25 Юли 2015
0
359
GETTY IMAGES

Бившият световен шампион във Формула 1 Дженсън Бътън не е сигурен, че ще успее да запази мястото си в McLaren за следващия сезон. И логично се обърна към Williams в опит да удължи кариерата си в световния шампионат поне за още един сезон.

До вчера Бътън изобщо не влизаше в големите трансферни сметки, въпреки че той и шефът му Рон Денис заявиха, че не е сигурно, че Дженсън ще кара в McLaren за 2016.

Финландският пилот на Williams Валтери Ботас е фаворит за смени Кими Райконен във Ferrari, а информацията за трансфера е противоречива – италианските медии твърдят, че двата тима са договорили прехвърлянето му срещу 12 милиона евро, но в същото време Кими заяви, че още има шанс да запази мястото си в Маранело.

Ако Ботас замине за Ferrari, фаворит да го замести е точно Бътън, който започна кариерата си във Формула 1 с Williams през 2000 година.

В договора на Бътън с McLaren обаче има клауза, според която оставането му в тима за догодина е решение, което е изцяло в полза на отбора. Така Рон Денис може да блокира връщането му в Williams без обаче да му гарантира, че ще е титуляр.

За мястото на Бътън се борят миналогодишният титуляр Кевин Магнусен и настоящият лидер в сериите GP2 Щофел Вандоорн.

Предполага се, че в Уокинг не искат Бътън да напусне и да отнесе при конкурентен тим цялата информация, която е събрал през този сезон за развитието на шасито МР4-30 и по-важното – относно новия двигател на Honda и хибридните системи на японците, които все още не работят особено успешно, но имат сериозен потенциал за развитие.

Предполага се, че неофициално мнението на Денис е, че ако Бътън иска да се пенсионира в края на сезона, тимът няма да му прави никакви проблеми, но е малко вероятно да му позволи да премине в друг отбор.

„Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън имат сериозни проблеми с ненадеждния и бавен болид на McLaren, задвижван от все още проблематичния нов двигател на Honda – написа Кевин Йисън в The Times. – Зад кулисите двамата са обсъждали, че са допуснали грешка, включвайки се в новия проект на Рон Денис, но пред медиите задължително демонстрират оптимизъм и увереност, че нещата ще се оправят.”

Другата причина за евентуалното блокиране за завръщането на Бътън в Williams от страна на McLaren е, че Дженсън е много силен коз в преговорите с потенциални спонсори, не само британските.

Бътън е един от посланиците и е сред най-популярните лица на уискито Johnny Walker и се предполага, че марката ще го последва в новия му тим. В същото време Williams има за основен спонсор друга алкохолна марка – Martini, но е възможно двата спонсора да се спогодят. Затова и в Уокинг няма да искат да позволят да Бътън да „събира” спонсори за друг отбор.

В Унгария Бътън не пожела да коментира бъдещето си и обясни, че в момента се вълнува само от това кога и как колата на McLaren ще стане по-бърза и дали ще успее да победи съотборника си Фернандо Алонсо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията