Юсейн Болт се завърна с победа в Лондон

Спринтьорът пробяга 100 м за 9,87 сек

Sportinglife
Sportinglife 10:10 ч., 25 Юли 2015
0
230
Getty Images

Шесткратният олимпийски шампион Юсейн Болт записа впечатляващо завръщане на пистата след дълго лечение на контузия. На състезание в Лондон, част от Диамантената лига, спринтьорът спечели надпреварата на 100 м с време 9,87 секунди.

Независимо от дъждовното време в английската столица Болт стана победител и в двете серии, а след това и във финалното бягане на Олимпийския стадион.

Болт: Все още съм №1

Юсейн Болт бе изключително щастлив от успеха си в Лондон.

„Все още съм №1. Никога не съм бил №2 и няма да бъда докато не се откажа”, коментира спринтьорът след края на състезанието на 100 м.

„Щастлив съм от това, което направих. Готов съм да отида и да спечеля. Да, днес направих лош старт и трябва да работя над това. Но като цяло състезанието ми бе добро. Треньорът ми също ми направи забележка за начина, по който започнах. Наистина беше лошо”, отчете Юсейн Болт.

„Наистина исках да бягам бързо”, заяви след финала Болт, който през следващия месец трябва да защитава световната си титла в Пекин.

Заради здравословните си проблеми Болт пропусна част от състезанията през този сезон.

Последният път, в който той участва на 100 метра преди старта в Лондон бе на 12 април.

Постижението му от вчера е равно на шестото най-добро време в света през този сезон. Лидер все още е един от основните конкуренти на Болт за световната титла в Пекин – американецът Джъстин Гатлин. Той има записани 9,74 секунди.

Стартът на шесткратния олимпийски шампион и вчера не предвещаваше нищо добро, защото бе доста слаб. В последните 10 метра обаче Болт успя да изпревари съперниците си и да грабне победата. Втори завърши американецът Майкъл Роджърс, трети – сънародникът на Болт – Кемар Бейли-Коул. Той подобри личното си постижение с резултат 9,92 сек.

Освен че се справи на старта обаче Болт не разочарова феновете и по отношение на шоуто, което сътвори. Хиляди бяха избрали да бъдат на стадиона именно заради него, макар времето да бе доста хладно и дъждовно. Спринтьорът не пропусна нищо от обичайни си репертоар – нито обиколката на пистата, за да получи овациите на публиката, да бъде сниман десетки пъти, нито шоуто около стартовата линия.

Въпреки това не бяха един и двама специалистите и привържениците, които се питаха дали Юсейн отново ще бъде толкова бърз, колкото сме свикнали да го виждаме. Най-вече заради възрастта и множеството му травми. Отговорът дойде още със стартовете в сериите, които бяха доста силни, въпреки насрещния вятър. Финалът бе по-скоро предизвикателство към самия него и той се справи блестящо, демонстрирайки отново световна класа.

Дали обаче това означава, че Юсейн е готов за Пекин?

Самият атлет бе категоричен, че не възнамерява да губи на мястото, където преди седем години спечели първите си три олимпийски титли. Завръщането му сега на пистата пък означава, че той има достатъчно време, за да подобри формата си и да се доближи до основния си конкурент Гатлин. Американецът бяга под 9,8 сек четири пъти през този сезон, а Болт има на сметката си всичко на всичко три състезания на 100 метра.

И въпреки че спринтьорите с трите най-добри времена за сезона – Гатлин, Асафа Пауъл и Трейвън Бромел не участваха в Лондон, времето на Болт е силен и ясен знак и за тримата, че той ще се стреми към категорична защита на титлите си на 100 и 200 м на световното първенство през август. И успехът няма да е изненада за никого.

На Олимпийския стадион в Лондон Болт изглеждаше като спортист, който се е справил с контузията в коляното създала му толково проблеми през миналия сезон и с болките в гърба, които го накараха да пропусне турнирите в Париж и Лозана. Завръщането му е истинско облекчение за онези, които смятат че Гатлин заради допинг-скандалите, в които бе забъркан не би бил истински шампион в двете най-атрактивни и популярни дисциплини в атлетиката – спринтовете на 100 и 200 м.

Източник: BBC

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията