Как ще изглежда Ман Сити през новия сезон

Пелегрини изглежда готов да пожертва контрола върху топката за сметка на по-висока ефективност

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 23 Юли 2015
0
1447
GETTY IMAGES

ИГРОВИЯТ ПОЧЕРК

След края на миналия сезон и летните трансфери, около тактиката на „Гражданите“ възникнаха доста въпроси.

Мениджърът на „небесносините“ Мануел Пелегрини по принцип твърди, че във футбола няма идеална схема.

„Важно е играта на тима да радва окото“, убеден е чилийският мениджър на Сити. „Хората искат да се забавляват и треньорът е длъжен да им осигури това забавление.“

Как изглеждаше и как ще изглежда съставът на "гражданите"

Сити 2014/15

Харт – Сабалета, Демикелис, Компани, Клиши – Фернандиньо, Яя Туре – Навас, Силва, Насри - Агуеро

Сити 2015/16

Харт – Сабалета, Компани, Мангала/Демикелис, Клиши – Фернандо/ДЕЛФ, Фернандиньо – Яя Туре (Де Бройне?) – СТЪРЛИНГ, Агуеро, Силва

„Моите отбори винаги се движат много, използват добре топката и играят за победа. Дълбоко съм убеден, че красивият футбол повишава шансовете за успех. Искаме да практикуваме игра, при която владеем топката и правим хубаво шоу за зрителите“, обясни Пелегрини преди време.

Но след загубата с 2:4 от Юнайтед през март чилиецът все пак преразгледа до известна степен философията си. Причината е, че в този мач особено силно си проличаха проблемите на „Гражданите“.

„Бяхме наясно, че някои играчи на Сити невинаги се раздават в защита и не гонят докрай опонента си без топка. Искахме да ги накараме да си платят за това и успяхме“, отбеляза след въпросното дерби Уейн Руни.

Пределно ясно е, че повечето от тези камъни бяха насочени към градината на Яя Туре. За да прикрие недостатъците на халфа Пелегрини премина към контраатакуващ стил на игра и схема 4-3-3. След загубата от Юнайтед „Гражданите“ спечелиха 6 поредни победи, при положение, че процентът на владеене на топката спадна значително, а броят на отбелязаните попадения след контри – скочи.

От друга страна, важна роля в средата на терена имаше Франк Лампард, за когото се знаеше, че напуска след края на сезона. Пък и този игрови почерк определено противоречи на принципите на Пелегрини.

И все пак неяснотите около стила на Сити остават. Причина за това са покупките на Фабиан Делф и Рахим Стърлинг, които сякаш са създадени за игра на контри. Пък и чилийският мениджър използва именно схемата 4-3-3 в предсезонната подготовка.

ОСНОВНИТЕ ПРОМЕНИ

Напуснал

Джеймс Милнър (Ливърпул)

На халфа му омръзна да играе ролята на универсален спасител на терена. Той получи оферта за нов договор с прилична заплата, но без каквато и да е гаранция за игрово време.

В крайна сметка английският национал предпочете възможността да си извоюва титулярно място в Ливърпул пред неясните перспективи да прекарва известно време в центъра на терена (предпочитаната от него позиция) в Сити.

Новите

Рахим Стърлинг (Ливърпул)

Да се приключи трансферът на Стърлинг беше въпрос на време и на упоритост. Ливърпул се надяваше да качи цената му до 50 млн. паунда. „Червените“ не успяха, но все пак крилото се превърна в най-скъпия английски футболист за всички времена.

Стърлинг почти сигурно ще играе на десния фланг. Проблемите му с реализацията си остават, но в Сити за вкарването на голове отговаря най-вече реализатор №1 на Висшата лига Кун Агуеро.

Най-доброто обяснение за тази покупка са разсъжденията на Пелегрини отпреди няколко месеца:

„Миналото лято купихме Уили Кабайеро, за да създадем конкуренция на Джо Харт. Привлякохме Мангала, който е на 23 години и в бъдеще ще стане много важен футболист. Фернандо смени Хави Гарсия, а Саня ни трябваше, тъй като Майка Ричардс често страдаше от травми.

Не успяхме обаче да купим истинска суперзвезда, която да вдигне духа на отбора. Това е необходимо за развитието на тима. Мисля, че все още ни е нужен подобен футболист.“

Фабиан Делф (Астън Вила)

Като се абстрахираме от драматичните обрати в тази сага, от гледна точка на Манчестър Сити нещата изглеждат пределно прости.

За смешни пари „небесносините“ привлякоха един от най-подценяваните английски халфове. Делф е техничен, динамичен и работоспособен. Остава само да видим готов ли е той да се пребори за място в стартовия състав.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ

Напускането на Стефан Йоветич и Един Джеко изглежда въпрос на дни. Това, че черногорецът няма бъдеще на „Етихад“, си пролича в момента, в който той не попадна в групата за Шампионската лига за сметка на привлечения през януари Вилфред Бони. На Апенините са убедени, че Йоветич скоро ще стане футболист на Интер.

Що се касае до Джеко, него слуховете го пращат в Рома, където го чака сънародникът му Миралем Пянич.

Пелегрини пък уверява, че ще има още покупки. Според пресата основният кандидат е Кевин де Бройне, за когото „Гражданите“ са отправили космическа оферта.

Белгиецът буквално разпиля съперниците на Волфсбург в Бундеслигата, така че ако тази сделка стане, съперниците на Сити определено ще имат поводи за притеснение.

Източник: "Спорт сегодня"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията