Шеф от ФИФА си плати гаранцията с часовници и коли

Джефри Уеб заложи дори сватбения пръстен на жена си, за да не е в ареста

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 22 Юли 2015
0
854
GETTY IMAGES

Джефри Уеб, обвиняем в процеса срещу функционери на ФИФА за корупция, взимане на подкупи и пране на пари, си прати гаранцията от 10 милиона долара, определена от съда в Бруклин, САЩ.

Бившият вицепрезидент бе депортиран от Швейцария в понеделник и се изправи пред съда, но успя да декларира, че може да покрие размера на гаранцията.

Уеб вписал в сделката за залога 10 имота, като 2 от тях са именно в Ню Йорк, 3 коли на семейството, пръстени и накити, сред които сватбения на съпругата му и 11 лускозни часовника. Именно те дадоха повод на „Ню Йорк Таймс” да напише, че футболният бос си плаща свободата точно с предметите, които е взимал като подкупи.

Един от най-големите скандали около Уеб е връзката му с катарските шейхове, които ръководиха екипа по кандидатурата за домакинство на Мондиал 2022. Вестник „Гардиън” разкри преди 2 години, че те са подарявали уникално скъпи часовници за всяка услуга в процеса, някои от които са на цена от 250 000 лири.

Но всъщност това е оценка, защото никога не са купувани или продавани – поръчвани са директно от най-големите бижутерски марки точно за подаръци на хората от ФИФА.

Дали е вярно и дали именно за такива часовници става дума, съдът тепърва ще разплита.

Пет от тях са на марката Rollex, а останалите - Cartier Roadster, Hublot, Breitling, Panerai, Royal Oak Offshore и Luminor Marina.

Колите: Ферари от 2015-а, Рейндж Роувър от 2014-а и един по-старичък Мерцедес от 2003 г., както и диамантен пръстен – този от сватбата му, който е оценен на 28 000 долара.

Четири от имотите са в щата Джорджия, а още два са в Манхатън, къдего живее, когато е в Щатите. Именно там започна и разследването на ФБР, което доведе до обвиняването и арестуването на 14 бивши и настоящи фактори във ФИФА.

Според съда един от имотите е оценен на 1 милион долара – огромна къща на Каймановите острови, откъдето е Уеб. Дълги години той бе президент на КОНКАКАФ.

В понеделник Уеб отказа да се признае за виновен и ще чака образуването на официалното дело срещу него. Според американските медии вероятността да не бъде осъден е малка, защото уликите срещу него са най-силни.

Показанията на бившият му партньор във ФИФА Чък Блейзър го засягат пряко, а и ФБР е представило доказателства от уловени разговори и парични преводи на територията на Щатите, които са на името на жена му.

Блейзър „пропя” пред съда и даде пълни самопризнания, както и разкрития за още нередни действия на колеги от ФИФА, когато бе арестуван през 2013-а.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията