Франция вече не е само защита

Пет неща, които научихме от Световна лига 2015

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 21 Юли 2015
0
996

Поредното издание на Световната волейболна лига е в историята. Победителите си взеха купата, прибраха се у дома и се отдадоха на заслужена почивка. Победените още ближат раните си и търсят отговор на въпроса защо и как се случи така.

Както всяка година, така и тази Световната лига бе възможност за много отбори да си сверят часовника. Какво научиха те предстои да разберем от последващите им изяви. Какво обаче научиха зрителите?

Франция вече не е само защита

Години наред най-характерната черта на френския национален отбор бе именно играта в защита. По времето на Филип Блен за волейболистите, попаднали в националния тим сякаш нямаше невъзможна за спасяване топка. Лоран Тили обаче добави още нещо.

Франция вече е и силен начален удар, и умно разиграна атака, и тактика. И най-вече ОТБОР. Концентриран, единен, побеждаващ. И резултатът се видя – от 17 мача, 16 победи, спечелени финали и във Втора дивизия, и в елита.

Изборът не винаги е достатъчен

„Ние не сме Русия или Бразилия, които имат големи възможности за избор на играчи”. В последните години това клише доста често се повтаря у нас, за да се обяснят неуспехите на тима след 2009 г. То обаче бе разбито на пух и прах тази година, защото и Русия, и Бразилия продължават да имат избор от играчи, но това не им попречи да се провалят с гръм и трясък.

Сборная записа 11 загуби от 12 мача и по правилата трябва да ни прави компания във Втора дивизия. Бразилия пък взе домакинство на финалите, но там записа само една победа и безпомощно трябваше да гледа докато други решават съдбата на тима.

Медиите и в двете страни не спестиха критики към играчи и ръководство.

Броят на отборите е твърде голям

Световната лига бе създадена като турнир на богатите. В началото до нея достъп имаха само избрани. Комерсиализацията обаче си каза думата и този сезон в надпреварата попаднаха държави дори като Египет и Черна гора.

Имаше три дивизии, но дали от тях имаше смисъл?!Някой знае ли кой шампион в третото ниво? И изобщо има ли значение?Все пак не е едно също дали играят Бразилия и Италия или Чехия и Южна Корея например. И може би затова и по време на груповата фаза, а и след това, не бяха един и два коментарите на специалистите, че може би е добре Световната федерация отново да помисли преди да вземе решение за регламента за следващия сезон.

Правилото за победите няма смисъл

Едно от големите нововъведения този сезон бе правилото, че в груповата фаза важни са не събраните точки, а броя победи, които един отбор е записал. Едва ли са много феновете в Канада, например, които са разбрали защо Аржентина, а не техния отбор игра на финалите във Варна след като „кленовите листа” имаха две точки повече.

Да, може би като втори показател при равен точков актив броя на победите е най-добрият възможен вариант. Така треньори, играчи и фенове няма да се налага да бъдат непрекъснато с калкулатор в ръка, за да изчисляват колко гейма или колко точки са необходими за класиране в следващата фаза при равен брой точки.

Но някак си не е честно спечелените точки да са ти достатъчно, а въпреки това да не успееш да продължиш, тъй като по нещастно стечение на обстоятелствата си отстъпил с 2:3...

На ход са младите треньори

Стефан Антига, Никола Гръбич, Пламен Константинов, Джон Спероу – половината от топ отборите в Световната лига вече разчитат на треньори под 50 години. Новото поколение треньори са бивши състезатели изградили стабилна и силна кариера, попили от опита на много свои наставници и опитващи се да приложат нови идеи за развитието на играта.

В първите си месеци като наставник на родната Сърбия Никола изведе тима до финал в Първа дивизия и в голяма част от мачовете „плавите” изглеждаха добре, въпреки липсата на суперзвезди.

Стефан Антига вече стъпи на най-високия връх с Полша, Пламен Константинов също стигна до първи финал – макар и във втора дивизия. Епизод 2 на спора помежду им ще бъде през октомври по време на европейското първенство в България и Италия.

В тази група там ще се включи и Владимир Алекно, който за трети път ще води Русия. Там трябва да стане ясно има ли какво още да покаже предишното поколение треньори в лицето на Мауро Беруто и Италия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията