Исторически успех за Франция в Световната лига

Ървин Н`Гапет взе наградата за най-полезен играч във финалите

Sportinglife
Sportinglife 07:35 ч., 20 Юли 2015
0
467

Исторически успех постигнаха волейболистите на Франция в тазгодишното издание на Световната лига. „Петлите”, които за втора поредна година се състезаваха във втора дивизия, спечелиха турнира след категорична победа над Сърбия с 3:0.

Това е първа победа за Франция в историята на турнира. Преди това тимът, воден от наставника Лоран  Тили имаше един изигран и загубен финал – през 2006 г. Тогава съперник бе Бразилия, а Франция отстъпи с 2:3.

Медал и за миналогодишния шампион

Миналогодишният шампион САЩ все пак успя да стигне до отличие и в настоящото издание на Световната лига. Американците останаха трети след успех над Полша с 3:0.

Това е трети бронзов медал за САЩ в историята на участията на тима в Лигата. Предишните два са през 1992 г. и 2007 г. След Полша в класирането се наредиха Бразилия и Италия.

 

През този сезон тимът на Лоран Тили изигра 17 мача и загуби само един – последния със САЩ в групата на финалната фаза в Рио де Жанейро.

„Дойдохме тук, усещайки най-малко напрежение от всички останали отбори. Все пак идваме от втора дивизия. Но пък знаехме, че можем да спечелим. Невероятно е.

Не мога да опиша начинът, по който се чувстваме. Никой обаче не мисли за нищо в този момент, по-скоро се наслаждаваме на успеха си. Щастливи сме, тренирахме упорито два месеца и половина, за да стигнем до този трофей и сега се връщаме с него. Няма как да го опиша”, коментира капитанът на Франция Бенжамин Тонюти.

„Да бъдеш шампион е страхотно усещане, защото това е един дълъг турнир. Началото бе преди цели три мача. Изиграхме много срещи, изправихме се срещу трудни съперници. Успяхме, защото бяхме фокусирани върху всяка една точка. Бяхме и достатъчно концентрирани когато имахме шанс. Това беше и причината да спечелим последния мач”, коментира треньорът на победителите Лоран Тили.

„Поздравявам победителите, загубите са част от спорта. Ние не играхме така както го правихме в предишните срещи. Но пък в крайна сметка направихме добър сезон, щастлив съм с цялостното ни представяне в турнира. Освен това получихме страхотна подкрепа от феновете в Бразилия. Чувствахме се все едно играехме у дома”, заяви треньорът на Сърбия Никола Гръбич.

За успеха си тимът получи премия от 1 милион долара, за вицешампиона  Сърбия остана бонус от 500 000 долара.

Диагоналът на Франция Антонин Розие пък стана най-резултатния играч на Световната лига с 251 точки.

Двама от неговите съотборници – Ървин Н`Гапет и Бенжамин Тонюти пък попаднаха в идеалния отбор на надпреварата. Останалите в  него са Михал Кубияк (Полша), Максуел Холт (САЩ), Сречко Лисинац (Сърбия), Павел Заторски (Полша) и Александар Атанасиевич (Сърбия).

За най-полезен играч пък бе избран Ървин Н`Гапет от Франция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията