Гениалнолудият

Роден в мизерия, Артуро Видал стана световна звезда

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 17 Юли 2015
0
1019
Getty Images

След 4 години Байерн е на път да изпълни една своя трансферна цел. Ще привлече Артуро Видал.

Преди чилиецът играеше в Байер (Леверкузен), където треньор му бе Юп Хайнкес. Когато наставникът прие офертата на баварците, каза, че непременно иска Видал.

„Това момче е много ценно, един истински уличен футболист”, обяви тогава Хайнкес, спечелил требъл през 2013 година.

Имаше възможност Юп и Артуро заедно да извървят пътя от Леверкузен до Мюнхен. Направи го тогава само единият, за да се затрупа със слава след две години.

Днешният спортен директор на Байерн Михаел Решке и колегата му от Байер Руди Фьолер откриха Видал.

19-годишният талант показваше класа в родината си. Живееше в мизерия, баща му беше алкохолик, занимаващ се с продажба на плодове и зеленчуци. Майка му едва смогваше да изхрани шестте деца в семейството.

Футболът бе единственото спасение за малкия Артуро.

Днес Видал вече е на 28 години и е гениален във всичко – в добро и лошо. В добрите дни, чилиецът е лидер на отбора си. Хвърля се смело в битката, води останалите.

В лошите, започва да рита, да се кара със съдията, да получава глупави картони и да е безполезен на терена.

Любимо му е лошото поведение и извън терена.

Точно по този начин мина и последната Копа Америка. Първо Видал участва в автоскандал. Разби скъпото си „Ферари” на магистралата, след като бе пиян. Рискува живота и на съпругата си, която седеше до него.

След това бе лидерът на Чили при спечелването на първия в историята на националния тим трофей.

Но заради инцидента официално Реал и Арсенал спряха офертите си към Ювентус.

От спортна гледна точка Видал е безспорна класа.

Борбеност, агресивност, владеене на топката, интелигентност в двете фази на играта. Може да е полезен и в средата, и по фланговете. Би паснал чудесно на схемата на Гуардиола, въпреки че не е точно неговият тип играч.

В Ювентус чилиецът стана чудесен партньор на Андреа Пирло, който го научи да бъде по-прецизен в подаванията.

„Всички в Байерн бяхме убедени, че ни трябва такъв тип играч – каза Карл-Хайнц Румениге след пристигането на баварците на турне в Китай. – Интересът ни към него е индиректно свързан с напускането на Бастиян Швайнщайгер. Видал ще даде повече опции.”

„Артуро е един от най-добрите дефанзивни халфове в света – добави Джером Боатенг, шампион от Мондиал 2014. – Не знам дали Байерн ще го привлече, но би помогнал много.”

Според вестник „Гадзета дело Спорт” всичко по трансфера е уточнено. Спортният директор на Юве Бепе Марота е в Мюнхен, за да подпише договора.

Трансферната цена е 38 милиона евро. За всяка от петте години в Байерн Видал ще получава по 6,5 милиона евро заплата. Той трябва да се присъедини към новия си тим след завръщането му от Китай. Видал има опит в Бундеслигата, игра за Байер от 2007 до 2011-а.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията