Най-добрите и най-лошите трансфери на Барселона

Вестник „Дейли Мейл” забрави може би най-важния – Христо Стоичков

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 10 Юли 2015
0
2736
Getty Images

Английският вестник „Дейли Мейл” продължава поредицата си да извади десетте най-добри и съответно десетте най-лоши трансфери на грандовете.

Наред е Барселона. Изданието е наредило единствено трансфери от новия век (или в най-лошия случай от последната година на стария), когато Барса се превърна в доминант на световния футбол.

А всъщност за първи път за „дрийм тим” се заговори в началото на 90-те. Затова ще си позволим да отбележим, че онези 4 милиона долара, които Барселона плати на ЦСКА за Христо Стоичков са една от най-мъдрите сделки в историята на каталунския клуб.

А сега вижте кои избра „Дейли Мейл”.

Най-добрите

Едгар Давидс

Холандският халф бе привлечен по наем през 2004 година, когато сезонът на Барселона се сгромолясваше, а работата на треньора Франк Рийкард бе под въпрос.

Давидс промени драстично полузащитата на каталунците, които завършиха силно футболната година, а Рийкард запази мястото си, за да вземе Шампионската лига през 2006-а.

Хенрик Ларсон

Влезе като резерва във финала на Шампионската лига през 2006 година срещу Арсенал, вкара гол и донесе титлата на каталунците. Шведският нападател имаше още много хубави вечери на „Камп Ноу”.

Неймар

Платените близо 100 милиона евро на Сантос се изплащат с всеки изминал ден.

Все повече Неймар достига до мястото на Лео Меси в сърцата на каталунските фенове. Вкара гол в последния финал на Шампионската лига срещу Ювентус за 3:1

Яя Туре

„Когато загрее малко, никой не може да го спре”, казва треньорът Пеп Гуардиола. Освен че се наложи като единица мярка за сила в средата на каталунската игра, после донесе и много пари от трансфера в Манчестър Сити.

Луис Суарес

Въпреки репутацията на скандалджия Барселона видя в уругваеца нещо специално. Купи го от Ливърпул, въпреки че бе наказан до миналия ноември.

Превърна се третото острие на тризъбеца Меси-Суарес-Неймар, от който тепърва ще виждаме чудеса. Вкара гол в първия си финал на Шампионската лига за 3:1 над Ювентус.

Тиери Анри

Дойде от Арсенал през 2007 година и спечели първия требъл на Барса през 2009-а. Анри бе част от първия магическия тризъбец на каталунците заедно с Меси и Самуел Ето’о. Тримата вкараха общо 100 гола.

Самуел Ето’о

Камерунецът дойде от Майорка, след като се оказа нежелан в Реал. Обожаваше да вкарва иметто на „кралете”. Отбеляза голове в двата финала на Шампионската лига, които игра с Барса и ги спечели.

Роналдиньо

През 2003 година Барселона предпочете Роналдиньо пред Дейвид Бекъм. Зъбатият бразилец се превърна в първия голям магьосник на новото време на каталунците. После дойде ерата на Меси.

Дани Алвеш

Вече 11 години играе в Барса след трансфера от Севиля. Вероятно Дани Алвеш може да бъде наречен най-добрият атакуващ десен бек в света. Вече четири пъти спечели Шампионската лига.

Лионел Меси

Взет в ресторант с подпис върху салфетка от Чарли Рексач, когато е бил на 13 години. Останалото всички го знаят.

Най-лошите трансфери

Хавиер Савиола

В началото на кариерата му казваха „Новия Диего Марадона”. Дойде през 2001 година, но след три слаби сезона бе пратен под наем в Севиля. По-късно стигна и до Реал, където вкара 3 гола в 28 мача.

Алфонсо

Барселона взе Алфонсо, който е продукт на академията на Реал. Плати 16 милиона евро на Бетис през 2000 година. Трябваше да смени Луиш Фиго, но се провали.

Александър Хлеб

Дойде за 15 милиона евро от Арсенал. Беларуската звезда не успя да се наложи в нито един момент.

Дмитрий Чигринский

Защитникът на Шахтьор (Донецк) бе взет за 29 милиона евро през 2009 година. Пеп Гуардиола го желаеше много и президентът Жоан Лапорта плати. След една година новият бос Сандро Росел върна Чигринский на Шахтьор срещу 15 милиона евро.

Марк Овермарс

Една от многото покупки от Арсенал. Холандецът дойде през 2000 година за 40 милиона евро и в нито един момент не се отплати.

Дъглас

Миналото лято дойде от Сао Пауло, за да замени Дани Алвеш. Изигра само един мач в първенството.

Томас Вермален

В Арсенал защитникът имаше страхотна репутация. В Барселона 20-милиионният бранител гледаше постоянно контузен от трибуните. Игра едва в последния шампионатен мач.

Златан Ибрахимович

Не успя да замени подобаващо Ето’о след трансфера си през 2009 година. Една от най-скъпите трансферни грешки на Барселона. Златан не се хареса с Меси и съответно бързо си тръгна.

Емануел Пти

Още един от Арсенал. Пристигна в комплект с Овермарс и също не се наложи. А в лондонския клуб бе направил отличен тандем с Патрик Виейра.

Кейрисон

Барса плати 14 милиона евро на Палмейрас за него през 2009 година. Бързо бе даден под наем на Бенфика, но и там не го задържаха дълго.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията