Ще блесне ли отново звездата на Юсейн Болт?

Контузия проваля сезона на спринтьора

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 06 Юли 2015
0
142
Getty Images

Остават по-малко от два месеца до световното първенство по лека атлетика.

Шампионатът на планетата започва на 22 август в Пекин и би трябвало да събере на едно място най-големите звезди на спорта.

Големият въпрос, който вълнува всички фенове преди първенството е ще успее ли един от фаворитите в спринтовите дисциплини – Юсейн Болт изобщо да вземе участие в първенството.

В събота Болт отново не се появи на турнир от Диамантената лига – най-престижните стартове в леката атлетика извън световния и континентални шампионати.

Спринтьорът отказа участие в Париж заради контузия, по същата причина няма да го видим и в Лозана в края на тази седмица.

До тук през сезона Болт има точно пет бягания.

И нито едно не напомни, че това е човекът, който държи световните рекорди на 100 м (9,58 сек) и на 200 м. (19,19 сек).

Да, тези резултати са от преди шест години.

Сега най-доброто време на Болт на 100 метра бе 10,12 сек. На 200 м резултата му е 20,13 сек. Тези постижения са несравними дори с формата на Джъстин Гатлин, който през тази година има 9,74 сек на 100 м. и 19,57 на 200 м.

През 2014 г. Болт получи контузия в стъпалото и дори се наложи да бъде опериран.

Очаквано беше резултатите му в началото на 2015 г. да са по-слаби, но при последния старт на 200 м в Ню Йорк дори спринтьора призна, че е изненадан от слабото време, показано от него.

Оказа се, че проблемът този път отново е здравословен и по тази причина Болт пое към Мюнхен за консултация с прочутия спортен травматолог д-р Мюлер-Волфарт, помогнал на не една и две звезди.

Вариантите пред Юсейн Болт

С приближването на световното първенство пред Юсейн Болт ще има все по-малко възможности за навлизане във форма.

Спринтьорът вече пропусна една от тях – турнирът в Париж, по всичко личи, че пропуска и втората – този в Лозана.

Остават му още три – в Монако на 17 юли, в Лондон на 24-25 юли и в Стокхолм на 30 юли. Все още обаче от щаба му мълчат за възможностите на световния рекордьор да участва в някой от тези три турнира.

Всъщност методите на прочутия лекар са спорни, имиджа му също, но Болт се е обръщал към него и преди, също както и бившия капитан на Ливърпул Стивън Джерард, световната рекордьорка в маратона Пола Радклиф, голфъра Хосе Мария Оласабал. Дори вокалистът на U2 Боно потърси съветите му когато имаше проблеми.

Всички те са убедени, че д-р Мюлер-Волфарт ще помогне отново на Болт и спринтьора ще се завърне на пистата толкова силен, колкото и преди.

Големият въпрос е дали ще му стигне времето до световното първенство, за да направи това. До шампионата на планетата остават шест седмици, което би трябвало да е достатъчно. Треньорът на Болт – Глен Милс обаче призна, че е притеснен.

Все пак не бива да се забравя, че ситуацията при Юсейн бе подобна и през 2012 . Спринтьорът обаче успя да се подготви и участва на игрите в Лондон където дори спечели три медала. „За важните състезания той винаги успява да се подготви”, отбелязва журналистът Кайон Райнър, който е сънародник на Болт и отблизо следи кариерата му.

Дали обаче не е по-добре Юсейн изобщо да не мисли за шампионата в Пекин и да се съсредоточи върху олимпийските игри в Рио догодина?

„Да, би трябвало да постъпи точно така. Това ще му позволи да затвърди успехите си на олимпийско ниво. Поне аз така бих постъпил, особено ако не съм в състояние да защитя нивото, което вече съм показал на подобен форум”, отбелязва Ато Болдън – световен шампион на 200 м от 1997 г. и олимпийски вицешампион на 100 м от игрите в Сидни през 2000 г.

„Ако не се получат нещата в Пекин това може да му повлияе на психиката и да обърка изявата му в Рио през 2016 г.”, убеден е Болдън.

В същото време конкуренцията в спринта като че ли става все по-голяма.

От състезание на състезание Джъстин Гатлин демонстрира все по-добра форма, същото важи за Тайсън Гай и 19-годишния им сънародник Трейвън Бромел, както и за Асафа Пауъл.

На последното състезание в Париж победител на 100 метра стана именно Пауъл с 9,81 сек. По всяка вероятност около тези стойности ще се движат и времената в Пекин. И Болт ще се нуждае наистина от чудо, за да стигне до нужната му форма за нови успехи в китайската столица.

Източник: BBC

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията