Хамилтън спечели битката на „Силвърстоун”

140 000 фенове на пистата изгледаха оспорваното състезание

Sportinglife
Sportinglife 07:10 ч., 06 Юли 2015
0
397
GETTY IMAGES

Изключително драматична победа на „Силвърстоун” спечели световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, който в началото изостана и почти до средата на състезанието беше в ролята на догонващ.

На старта на Гран при на Великобритания Хамилтън се забави и остана зад изстрелялия се от трета позиция Фелипе Маса с Williams, а в първия завой трябваше да се отбранява от атаките на другия пилот на британския тим Валтери Ботас, който също направи много силен старт.

Класиране в Гран при на Великобритания

1. Хамилтън, Mercedes 1:31.27,729 ч.

2. Розберг, Mercedes +10,956 сек

3. Фетел, Ferrari +25,443 сек

4. Маса, Williams +36,839 сек

5. Ботас, Williams +1.03,194 мин

6. Даниил Квят, Red Bull +1.18,744 мин

7. Нико Хюлкенберг, Force India +1 об

8. Кими Райконен, Ferrari +1 об

9. Серхио Перес, Force India +1 об 10. Фернандо Алонсо, McLaren +1 об. и др.

Кола на сигурността обаче поведе колоната в края на първата обиколка заради инцидент, в който последователно участваха двамата пилоти на Lotus Ромен Грожан и Пастор Малдонадо, както и двамата пилоти на McLaren Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. Грожан и Малдонадо се удариха, а в опит да ги избегне Алонсо едва не се завъртя и нацели Бътън, който отпадна.

При рестартирането на състезанието Маса остана начело, но беше атакуван много агресивно от Хамилтън, който обаче закъсня на едно спиране, излезе за кратко от трасето и това позволи на Ботас да го изпревари и да излезе втори.

От бокса на Williams наредиха на Ботас да не атакува лидера Маса, който имаше проблеми с гумите, въпреки че финландецът беше по-бърз и можеше да се откъсне напред. Когато това стана, темпото на Маса вече се беше подобрило, но той и Ботас не успяха да се откъснат пред Хамилтън.

Това позволи на Люис за приложи „пресичаща стратегия” и да спре по-рано от тях за първата смяна на гуми, а когато и съперниците му направиха това, Хамилтън беше начело на колоната.

Маса и Ботас вървяха пред Розберг, който беше големият губещ в тази част от надпреварата, но хода на състезанието се промени в 36-ата от 52 обиколки, когато леко заваля.

Пилотите караха известно време със сухите гуми, после спряха за интермедия, но дъждът спря, а след няколко минути заваля отново. В тези сложни условия най-добре се справиха екипите на Mercedes и Ferrari.

Хамилтън и Розберг бяха повикани навреме за гумите интермедия, но с една обиколка разлика, което отне шанса на Нико за първото място, тъй като заваля по-силно.

Навреме спря и Себастиан Фетел, а в Williams закъсняха и когато се върнаха на трасето бяха атакувани от Розберг, който кола се държеше отлично на мократа писта. Така за 2 обиколки Нико се изкачи до втората позиция, а Себ успя да прескочи Маса и Ботас.

В Гран при на Великобритания Фернандо Алонсо спечели първата си точка като пилот на McLaren – той спечели битката за 10-ото място с Маркус Ериксон със Sauber.

Хамилтън записа пета победа тази година и трета в Англия, а това беше 18-ото поредно състезание, в което той беше начело, с което излезе на първа позиция в това подреждане.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията